Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zájmové pohybové aktivity (KTVS / TVZPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / TVZPA - Zájmové pohybové aktivity, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení zájmových pohybových aktivit v životě současného člověka.2. Subjekty zajišťující platformu - škola, volnočasová zařízení, vzdělávací společnosti. Rodina a pohybové aktivity.3. Pojetí a význam domácího cvičení.4. Rozvoj moderních platforem zájmových pohybových aktivit - firemní a církevní sport, adrenalinové aktivity. Aktuální světové a tuzemské preference v oblasti volnočasových aktivit.5. Obecné charakteristiky základních rekreačních aktivit člověka. Moderní trendy zájmových pohybových aktivit.6. Zásady realizace rekreačních pohybových aktivit osob se zdravotním omezením. Rekreační aktivity a denní režim.7. Negativní stavy organismu při realizaci zájmových pohybových aktivit.8. Základní teze vztahu pohybu a zdraví. Salutogeneze. Wellness a jeho role v životě člověka.9.-10. Řízení zájmových pohybových aktivit: Osobnost ?tělovýchovného pedagoga?. Obsah a formy jeho činnosti.11. Typologie osobnosti řídícího tělovýchovného pracovníka.12. Základní aspekty sportovního tréninku mládeže a dospělých - úkoly, etapy, přístup. Vlastnosti úspěšného trenéra.13. Outdoorové vzdělávání a jejich využití v pohybovém režimu člověka.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s úkoly zájmových pohybových aktivit v životě dětí, mládeže a dospělé populace.Objasnit úlohu rodiny při vytváření vztahu k PA, apelovat na dodržení bezpečnosti a zdravotní prospěch, přiblížit psychologické a sociální aspekty pohybových činností, vysvětlit fenomén outdooru v současnosti, přiblížit význam a formy domácího cvičení, charakterizovat základní formy rekreačních pohybových aktivit člověka, vysvětlit realizaci rekreačních aktivit u osob se zdravotním omezením, hovořit o principech pohybového režimu člověka a salutogenetickém přístupu k životu, osvojit si základní principy aktivního životního stylu jako součásti volného času člověka. Seznámit posluchače s oblastí řízení TVS procesu: činnostmi trenéra, cvičitele, instruktora v dobrovolném tělovýchovných hnutí. Přiblížit základní aspekty sportovního tréninku se specifikací na sportovní přípravu dětí a mládeže. Představit fenomén outdoorového vzdělávání jako specifické formy pohybového programu současného člověka.

Literatura

Galloway, Jeff. Děti v kondici. 1. vyd. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-2134-7.

Požadavky

Individuální zpracování vybraného tématu z přednáškového cyklu (písemná forma nebo prezentace).Zápočtový test ze základních okruhů přednášek.

Garant

PhDr. Ivan Růžička, Ph.D.