Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní tělesná výchova (KTVS / TVZTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / TVZTV - Zdravotní tělesná výchova, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Pojem zdraví, zdravotní oslabení, cíle a úkoly, historický vývoj.Zdravotní TV v rámcovém vzdělávacím programu, organizační formy didaktické zásady. Zdravotní skupiny, spolupráce s lékařem, plánování a dokumentace, skladba hodiny.Pedagogická diagnostika hodnocení přímého držení těla, somatoskopie, somatometrie. Kosterní a svalový systém, svalové dysbalance, posturální a fázické svaly. Oslabení podpůrně pohybového aparátu (kyfóza, lordóza, skolióza).Oslabení oběhového aparátu.Protahovací dechová a relaxační cvičení.Oslabení vnitřních orgánů, smyslových a nervových funkcí.TV a sport zdravotně postižených, paraolympiády.Cvičení:Praktické hodnocení správného držení těla ? stoj, sed. Správná chůze a patologická chůze. Testování držení těla a hybných stereotypů, minimální svalové síly, kloubní pohyblivosti, hypermobility.Protahování, posilování. Relaxační a dechová cvičení. Náprava vad v rovině předozadní. Náprava vad v rovině čelné. Plochá noha.Klappova metoda.Cvičení podle Ludmily Mojžíšové.Zdravotní cvičení na velkých míčích.

Získané způsobilosti

Pochopit zásady vyrovnávacích cvičení pro jednotlivé druhy oslabení a zvládnout didaktické postupy pro školní zdravotní tělesnou výchovu.

Požadavky

Zápočet:1. Metodický výstup2. Test základních znalostí3. Pravidelná aktivní účast na cvičeních4. Seminární práce z plantografie5. Zpráva o hospitaci v hodině6. Konspekt vybrané publikace z oboruZkouška:1. Ústní forma dle vypsaných otázek

Garant

Mgr. Michaela Havlištová

Vyučující

Mgr. Michaela Havlištová