Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa (KTVS / ZZ516)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / ZZ516 - Výživa, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Bazální metabolizmus, jeho hodnoty v různých věkových kategoriích2. Základní zastoupení jednotlivých živin ve stravě, vitamíny, stopové prvky3. Krytí energetických nároků při různých typech tělesné a duševní zátěže4. Problémy makrobiotické stravy5. Vegetariánství, jeho základn typy, nezbytné doplňky ve výživě, rizika6. Extrémní stravovací režimy- bulimie, anorexia nervosa, jejich léčení7. Pitné režimy před zátěží, při zátěži a v období restituce8. Akoholické nápoje ve vztahu k metabolizmu a zdrojům energie9. Extrémní situace při vyčerpání energetických zdrojů organizmu, nutná opatření10. Synchronizace tréninkového a stravovacího režimu u výkonnostních sportovců11. Výživa v těhotenství12. Výživa žen po menopauze

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy racionální výživy z hlediska současných poznatků vědy a v souvislosti s primární prevencí ischiemické choroby srdeční a ostatních civilizačních chorob. Zabývá se i pohledy na extremní dietní režimi jako je vegetariánství, makrobiotika, dále redukčními dietami a výživou v dětství, těhotenství, rekonvalescenci a ve stáří. Podává základní informaci o dietních režimech nejčastějších metabolických chorob, jako je cukrovka prvního a druhého typu a některých vrozených metabolických chorob.

Požadavky

Písemný testZkoušková otázka - ústní

Garant

Karel Martiník