Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz zimních pohybových aktivit (KTVS / ZZ540)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / ZZ540 - Kurz zimních pohybových aktivit, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah bruslařské části:Organizace průběhu výuky, zásady bezpečnosti při přesunech i na ledové ploše, příprava bruslí. Metodika výuky základní lokomoce na bruslích a jízdy vpřed, nejčastější chyby a jejich dstraňování.Jízda vpřed ? průpravná cvičení, hry.Zastavení pluhem a smykem, vyjíždění zatáček na obou bruslích ? nácvik, metodika výuky, nejčastější chyby a jejich odstraňování. Průpravná cvičení a hry pro nácvik zastavení a vyjíždění zatáček. Nácvik a ověřování základních dovedností formou soutěží a her.Obraty z jízdy vpřed do jízdy vzad, jízda vzad ? nácvik, metodika výuky, nejčastější chyby a jejich odstraňování. Průpravná cvičení a hry pro nácvik jízdy vzad. Nácvik a ověřování základních dovedností formou soutěží a her.Překládání vpřed, překládání vzad ? nácvik, metodika výuky, nejčastější chyby a jejich dstraňování.Nácvik a ověřování základních dovedností formou soutěží a her.Teorie: Výzbroj a výstroj, zdravotní kontraindikace, zásady bezpečnosti při bruslení. Didaktika a organizace výuky prvků základního bruslení. Využití drobných pohybových her v rámci výuky základního bruslení.Obsah lyžařské části:Praktická část: všeobecná lyžařská průprava, základy techniky a metodiky běžeckého a sjezdového lyžování s důrazem na organizaci a bezpečnost, výlet (celodenní nebo půldenní) ? zajištění, organizace a realizace, herní činnosti (hry v zimní přírodě, večerní postřehová hra, herní večery, organizace a realizace závodů ve slalomu, na běžkách, na bobech).Teoretická část (částečně formou seminární): legislativa a organizace zimní formy školy v přírodě, zajištění a pravidla bezpečnosti ve vztahu k pobytu a pohybovým aktivitám v zimní přírodě, první pomoc ve vztahu k nejčastějším zimním úrazům (zajišťuje ČČK nebo HS), lyžařská výzbroj a výstroj, její výběr, mazání lyží, základní lyžařská průprava společná pro běžky i sjezdovky, základní technika a metodika běžeckého a sjezdového lyžování.Pro studenty, kteří do studia vstoupili v roce 2010/2011:Běžecké lyžování: všeobecná lyžařská průprava, klasické techniky - střídavý dvoudobý, soupažný jednodobý, bruslařské techniky - bruslení prosté, oboustranné dvoudobé.Sjezdové lyžování: specializovaná lyžařská průprava, nácvik průpravných prvků techniky směřujících ke carvingovým obloukům, základní oblouk.Licenční řízení (praxe).Přednášky: Mazání a údržba lyží. Výzbroj a výstroj. technika běžeckého lyžování. Technika sjezdového lyžování. Pravidla bezpečnosti pohybu na sněhu. Historie lyžování a současné lyžařské disciplíny. Moderní trendy pohybu na sněhu.

Získané způsobilosti

Pro studenty, kteří se do prvního ročníku zapsali v roce 2009/2010 a dříve:Seznámit se s významem a obsahem základního bruslení, zvládnout základní bruslařskou lokomoci a bruslařské dovednosti, které lze využít při vedení školní i mimoškolní tělesné výchovy především formou soutěží a her. Seznámit se s významem a obsahem sjezdového a běžeckého lyžování, zvládnout základní lyžařské dovednosti. Aplikace pohybových her na pohyb v zimním terénu, jejich využití pro školní i mimoškolní TV.Vytvořit u studentů předpoklady pro praktickou realizaci zimní formy školy v přírodě. Zvládnout organizační a metodickou stránku realizace zimní školy v přírodě v praxi.Pro studenty, kteří vstoupili do studia v roce 2010/2011:Cílem je připravit se na úspěšné splnění podmínek licence Instruktor lyžování. Obsahem je výcvik ve sjezdovém a běžeckém lyžování doplněny požadovanými přednáškami z teorie lyžování.Instruktor lyžování je interní lyžařská kvalifikace používaná v jednotlivých oblastech jednotlivými sdruženími. Délka školení pro běh, sjíždění a zatáčení je v rozsahu 40 ? 56 hodin (5 dnů) a byly doporučeny níže uvedené jednotné zkouškové požadavky. Tato licence je vhodná pro učitele v mateřských, základních a středních školách, kteří se zúčastňují lyžařských školních kurzů, neopravňuje k vydání Živnostenského listu.

Požadavky

Bruslařská část:1. Aktivní účast2. Obratnostní jízda (správná technika bruslení vpřed a vzad, obraty, zastavení, obratnostní prvky)3. Správná technika překládání vpřed na obě strany4. Příprava a realizace hry v družstvuLyžařsko-herní část "starého" předmětu + pro studenty, kteří do studia vstoupili v roce 2010/2011 a nechtějí získat licenci Instruktor lyžování:1. Aktivní účast na všech kurzovních činnostech 2. Sjezdové lyžování ? průjezd tratí slalomu3. Běh na lyžích ? účast na polodenním (celodenním) výletě4. Příprava a realizace hry v družstvu a aktivní účast na organizaci herního večera5. Teoretický testPro studenty, kteří do studia vstoupili v roce 2010/2011 a chtějí získat licenci Instruktor lyžování:Teoretický testSjezdové lyžování:1. Oblouk v pluhu2. Oblouk z přívratu vyšší lyží (bez synchronizace pohybu dolních končetin s pohyby paží a s pícháním holí)3. Základní oblouk (snožný, paralelní nebo carvingový) Běžecké lyžování:1. Střídavý běh dvoudobý2. Soupažný běh jednodobý3. Oboustranné bruslení jednodobé4. Oboustranné bruslení dvoudobé se symetrickým pohybem paží

Garant

Mgr. Brigita Stloukalová, Ph.D.