Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarné vyjadřování 3 (KVKTT / KZVV3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / KZVV3 - Výtvarné vyjadřování 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1- 3. Reliéf z vrstveného mačkaného papíru (vrstvení drobných, plasticky zvlněných plošek papíru, opakování, gradace trhaného tvaru).Vrstvení různorodého papíru (reliéfu) s využitím odstínů jednoho barevného tónu papíru, kontrasty - barevné a tvarové, důraz na kompoziční řešení plochy, přírodní motivy.4.- 5. Tvorba objektů z mačkaného a vrstveného papíru s využitím: a) slepování stejných prvků k sobě - akumulace, b) nástřihů, zářezů, c) spojování některých tvarů přír. provazy (závěsný objekt).6 .Návrh a realizace objektů z papírů - tvarování pomocí motouzů, drátů . Náměty dle zadání.7.-8. Technika kašírování- vzniklé objekty z předcházejících seminářů dotvarovat papírovou hmotou, popř. barevně ztvárnit (koláží, obarvenou papírovou hmotou).8. -9. Práce s hedvábným papírem - spontánní plastiky z mačkaného papíru (fig. tvorba - pohádkové bytosti, duchové ...) tvarování hedvábného papíru - kašírování na karton - mačkání, vrstvením, proplétání, tkaní..., náměty - živly, tkáně, symboly ... .10. Práce s papírovou hmotou - hnětení textur z papíroviny, otisky různorodých předmětů, znázornění povrchů např. kamenů, přírodnin.11.-12. Výroba ručního papíru - příprava hmoty, odlévání, lité papírové hmoty, barvení - přírodními, umělými barvivy, další využití ruč. papíru (instalace, objekty, koláže, dokreslování - kolorování ).13. Problematika prostorové, objektové tvorby. Prostorová tvorba na 1. stupni ZŠ. Definice prostoru, hmota a prostor, čistota materiálu, druhy sochařských materiálů, objektová tvorba, druhy objektů, ukázky reprodukce prostorové tvorby. Zadání seminární práce - kresebné návrhy.

Získané způsobilosti

Seminář je zaměřen na prostorovou tvorbu. Během celého semestru budou studenti pracovat převážně s nejdostupnějším materiálem - papírem. Cílem je získat u studentů aktivní vztah k danému materiálu, objevovat jeho výrazové prostředky a respektovat jeho výtvarné a tektonické kvality. Nejčastějšími výtvarnými postupy budou - spontánní formování a záměrné konstruování papíru.

Literatura

LUCIE-SMITH. E. Artdey - současné světové umění. Slovart, 1996. ISBN 80-85871-97-1.Igor Zhoř. Hledání tvaru. Praha. Mladá fronta, 1967. Igor Zhoř. Proměny soudobého výtvarného umění. Praha-SPN, 1992. ISBN 80-04-25555-8.Igor ZHoř. Klíče k sochám. Praha - Albatros, 1989. CIKÁNOVÁ, K. Objevujte s námi tvar. Praha -Aventinum, 1995. ISBN 80-05-00446-X.HLAVÁČEK, L. Řeč tvarů. Praha : Horizont, 1984.

Požadavky

Požadavky k zápočtu :- splnění úkolů ze všech seminářů na požadované úrovni, znalost terminologie- samostatná práce na zadané téma - př. objekt, ruční papíry - vzorník, objekt- reflexe ze tří výstav (zaměření na sochařskou a objektovou tvorbu) Počet pokusů pro udělení zápočtu:2

Garant

Mgr. Magda Munzarová