Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění 1 (KVKTT / P2DU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / P2DU1 - Dějiny umění 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vznik umění - umění paleolitické, malby v jeskyních, rituální plastiky.Umění neolitu - megalitické kultury, umění zemědělského lidu, pravěkářemesla a techniky. Vznik abstraktního umění a písma.Egyptská výtvarná kultura, její vývoj a přínos. Egyptská sakrální acivilní architektura, monumentální sochařství a drobná plastika.Nástěnná malba.Dějiny Mezopotámie a vývoj její výtvarné kultury (umění sumérské,babylónské a asyrské - Peršané). Klínové písmo a počátky evropskéliteratury - eposy. Mezopotámská architektura palácová a drobnámezopotámská plastika.11.-14. Umění na ostrovech Egejského moře a Kréta. Krétské nástěnné malířství akeramika. Umění mykénské.

Získané způsobilosti

Základní přehled o vývoji výtvarného umění s ohledem na problematiku oboru (vývoj řemesel od neolitu až po antický starověk).

Literatura

D.E.Strong. Antické umění. Praha, 1970. Kol. autorů. Dějijny českého výtvarného umění I,II. Praha. Pijoan J. Dějiny umění I, II. Praha, 1977. Pijoan J. Dějiny umění III.-V. Praha. Mráz B. Dějiny výtvarné kultury I. Praha, 1995. Koch W. Evropská architektura. Praha, 1998. Grant M. Klasické Řecko. Praha, 199. ISBN 80-7257-079-X.Gombrich E.H. Příběh umění. Praha. Merhauptová A. Románské umění v Čechách a na Moravě. Praha. Hall J. Slovník námětů a symbolů ve výt. umění. Praha, 1991. Larousse. Světové dějiny umění. Praha, 1990. ISBN 80-7181-936-0.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Počet pokusů pro udělení zápočtu:2zápis přednášekpohovor a diskuse nad okruhy přednášek

Garant

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.