Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění 4 (KVKTT / P2DU4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / P2DU4 - Dějiny umění 4, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky renesance v Itálii. Společenské, historické a umělecké předpoklady vzniku nového uměleckého slohu. Protorenesance, úloha a význam při formování renesance. Umění quatrocenta a cinquecenta v Itálii, renesance ve Francii, Německu, Rakousku, Nizozemí, Polska, Uhrách a Anglii, počátky renesance v Čechách a na Moravě. Umění renesance v 16. století v českých zemích. Umění manýrismu v Evropě a v Čechách.

Získané způsobilosti

Cílem je seznámení se základními uměleckými proměnami v období renesance a manýrismu na pozadí historických a kulturních souvislostí doby. Seminář je zaměřen na zvládnutí postupů ve výkladu uměleckého díla.

Literatura

Šamánková E. Architektura české renesance. Praha, 1961. Šamánková E. Architektura české renesance. Praha, 1961. Kol. autorů. Dějiny českého výtvarného umění I/1. Praha, 1989. Ko. autorů. Dějiny českého výtvarného umění I/1. Prraha, 1989. Pijoan J. Dějiny umění 4. Praha, 1970. Pijoan, J. Dějiny výtvarného umění IV.V.VI. Praha, 1970. Dvorský J. a kol. Die Kunst am Hofe Rudolf II. Praha, 1971. Toman R. Umění italské renesance. Praha, 1996. ISBN 80-8589-94-7.Toman, R. Umění italské renesance. Praha, 1996. Huyghe R. Umění renesance a baroka. Praha, 1970. Huyghe R. Umění renesance a baroka. Praha, 1970.

Požadavky

- zápočet: nejméně dva poklusy o udělení zápočtu- ústní pohovor k danému období na základě zadaných okruhů otázek- přednesení referátu a odevzdání písemné práce

Garant

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.