Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetika 2 (KVKTT / P2ES2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / P2ES2 - Estetika 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka bude sledovat vývoj oboru od starověku až po 20. století. Antická estetika, krása jako vztah míry, princip apollinský a dionýský, krása formy, krása jako úměrnost a harmonie.Kosmos a řád, číslo a hudba, proporce v architektuře, proporce lidského těla.Krása jako barva a světlo, světlo a barva v gotické architektuře, plastice a malbě.Krása a ošklivost ve vývoji kultury a umění, ošklivost jako kuriozita.Krása a výtvarné umění renesance, mimesis, reálné a nadsmyslové. Krása a zrod osobnosti, krása žen a mužů, hrdinové, krása v života a krása nadsmyslová. Nepokojná krása a manýrismus.Vznešeno, Cervantův Don Quijote, vznešené v klasicistním umění, krása romantická a estetika zřícenin, novogotika, groteskno.Symbolismus, tělo a zločin.Estetika strojů.

Získané způsobilosti

Vytvářet podmínky pro individuální schopnosti aplikace vědeckých metod na zkoumání společenských jevů, vztahu teorie krásy a umění, odhalování příčin a důsledků jejich proměn.

Literatura

Kol. autorů. Encyklopedie estetiky. Praha, 1994. Eco, U. Historie krásy. Praha, 2005. ISBN 80-7203-677-7.Eco, U. Historie krásy. Praha, 2005. ISBN 80-7203-677-7.Volek J. Kapiotoly z dějin estetiky. Praha, 1967. Volek J. Kapitoly z dějin estetiky. Praha, 1967. Sypher W. Od renesance k baroku. Praha, 1971. Novál M. Otázky estetiky. Praha, 1963. Novák M. Otázky estetiky. Praha, 1963. Kulka J. Psychologie umění. Praha, 1990. Kol. autorů. Univerzální lexikon umění. Praha, 1996. Panofgski E. Význam ve výtvarném umění. Praha, 1981.

Požadavky

Počet pokusů pro udělení zápočtu:2Odborné zpracování zvoleného okruhu z dějin estetiky.

Garant

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.