Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér - grafika 1 (KVKTT / P2GR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / P2GR1 - Ateliér - grafika 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Dřevořez. Úvod do historie. Techniky tisku a osobnosti (Dürer a jehonásledovnící, Lucas Cranach, Hans Holbein, Ugo da Carpi a technikašerosvitového dřevořezu - chiaroscura).-Vybraní tvůrci 19. a 20. století (Paul Gaugvin, Edvard Munch, Emil Nolde,Franz Marc, Pablo Picasso). Ukiyo-e a jeho vliv na západní umění (Harunobu,Utamaro, Hokusai, Hirošige).-Dřevoryt - historie, vývoj, osobnosti. Thomas Bewick, rozvoj polygrafickéhoprůmyslu v 19. století, faksimilový dřevoryt, fotoxylografie. Gustave Doré,Adolph Menzel, František Bílek, Josef Váchal, František Kobliha, MaxŠvabinský, Karel Vik, Zdeněk Mézl a další.-Monotyp, různé způsoby techniky tisku:a) ruční tisk,b) tisk na hlubotiskovém lisu.- Průběžná práce na souboru tří linořezů a jednoho dřevořezu. Přípravatiskových forem a desek, problematika barev a tisku.

Získané způsobilosti

Posluchači vypracují během semestru řadu skic a definitivních návrhů na individuálně zvolené téma. Realizace grafických listů bude provedena ve formátech tiskových desek velikosti A3 - A4.

Literatura

ADLER,P. Slovník světové kresby a grafiky. Praha: Odeon, 1997. ISBN 80-207-0550-3.Krejča, Aleš. Techniky grafického umenia. Praha, 1992. ISBN 80-7095-015-3.Eichenberg, Fritz. The art of the print. New York, 1976. ISBN 0-8109-0103-X .

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- odevzdání eseje v rozsahu min. 2 stan strojopisu na téma volně zvoleného grafického listu vytvořeného profesionálním umělcem- kvalitní vytištění 6 grafických listů:3x linořez, formát A3 - A41x dřevořez, formát cca A42x monotyp, 1 z nich vícebarevný, formát A3 - A4Počet pokusů pro udělení zápočtu: 2 pokusy. Ověření znalostí v oblasti grafiky formou krátkého testu.

Garant

Mgr. Lubomír Netušil