Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Užitá grafika 2 (KVKTT / P2UG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / P2UG2 - Užitá grafika 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 2. Historický přehled vývoje tiskových forem. Náležitosti reprodukčníchpodkladů pro zhotovení tiskových forem. Sazba, reliéfní tiskové formy -štočky druhy papíru, jejich vlastnosti a rozdělení. Průmyslová grafika,reklama a propagace. Typografické řešení propagačního letáku s motivemhistorické architektury. Realizace formát A4, černobílé a barevnéprovedení.3. - 4. Úvod do problematiky knižní kultury a ilustrace. Počátky české moderníilustrace, česká kniha z přelomu 19. a 20. století: zakladatelskéosobnosti české typografie a obrody české knihy (Z. Braunerová, V.Preissig, F. Kysela, K. Dyrynk).5. - 6. Výtvarné proměny knižní úpravy a ilustrace české meziválečné kultury.7. - 8. Vývoj české ilustrace po roce 1945. V průběhu seminářů práce nanávrzích vlastního ilustračního úkolu. Realizace, kresba, kombinovanétechniky.9. -14. Práce na ilustračním cyklu realizovaném v originální grafické technice.3 desky formátu A4. Technika tisku z výšky nebo z hloubky, tisk naručním lisu.

Získané způsobilosti

Seznámit posluchače s možnostmi uplatnění písmového tvaru a znaku v současném výtvarném projevu s důrazem na oblast knižní kultury.

Literatura

Bohatcová a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha. ISBN 80-7038-131-0.Blažej, Bohuslav. Grafická úprava tiskovin pro 4. ročník střední průmyslové školy grafické (studijní obor polygrafie). Praha, 1990. ISBN 80-04-23201-9.Muzika, František. Krásné písmo ve vývoji latinky. Vyd. 2., V nakl. Paseka 1. Praha, 2005. ISBN 80-7185-738-6 .Jean, Georges. Písmo paměť lidstva. [Praha], 1994. ISBN 80-7145-115-0.Slezák Miloš. Písmo ve výtvarné výchově. SPN Praha.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: - odevzdání kvalitně vytištěných 3 grafických listů - ilustrací- typografické řešení letáku s motivem historické architektury v černobílé a barevné verzi, formát A4Počet pokusů pro udělení zápočtu: 2 pokusy.

Garant

Mgr. Lubomír Netušil