Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění 4 (KVKTT / PBDU4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PBDU4 - Dějiny umění 4, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky renesance v Itálii. Společenské, historické a umělecké předpoklady vzniku nového uměleckého slohu. Protorenesance, úloha a význam při formování renesance. Umění quatrocenta a cinquecenta v Itálii, renesance ve Francii, Německu, Rakousku, Nizozemí, Polska, Uhrách a Anglii, počátky renesance v Čechách a na Moravě. Umění renesance v 16. století v českých zemích. Umění manýrismu v Evropě a v Čechách.

Získané způsobilosti

Cílem je seznámení se základními uměleckými proměnami v období renesance a manýrismu na pozadí historických a kulturních souvislostí doby. Seminář je zaměřen na zvládnutí postupů ve výkladu uměleckého díla.

Literatura

Šamánková E. Architektura české renesance. Praha, 1961. Ko. autorů. Dějiny českého výtvarného umění I/1. Prraha, 1989. Pijoan J. Dějiny umění 4. Praha, 1970. Dvorský J. a kol. Die Kunst am Hofe Rudolf II. Praha, 1971. Toman R. Umění italské renesance. Praha, 1996. ISBN 80-8589-94-7.Huyghe R. Umění renesance a baroka. Praha, 1970.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- zápočet: dva pokusy o udělení zápočtu - obrázkový test a ústní pohovor k danému období na základě zadaných okruhů otázek- přednesení referátu a odevzdání písemné práce

Garant

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Klára Zářecká, Ph.D.