Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění 5 (KVKTT / PBDU5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PBDU5 - Dějiny umění 5, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 2. Umění evropské renesance (umění renesanční Itálie, Francie a Německa). Základní tendence a specifika. Renesanční architektura, plastika a malířství, význačné osobnosti a důležitá střediska renesančního umění.1. - 2. Barokní umění, protireformace a katolicismus. Barokní umění a soudobá věda. Význačná střediska barokního umění a základní tvarotvorné tendence barokního slohu. Barokní architektura sochařství a malířství v Itálii, Španělsku a Belgii. Barokní klasicismus ve Francii a holandský barokní realismus - Rembrandt.3. -7. České barokní umění a jeho osobnosti.8. -10. Umění rokoka, klasicismu, empiru a romantismu.11.-12. Umění realismu, barbizonská škola a anglické krajinářství. České krajinářství 1. pol. 19. století.13.-14. Umění impresionismu a jeho představitelé. Český impresionismus - generace 90. let (A. Slavíček).Postimpresionismus - cesta k avantgardě.

Získané způsobilosti

Vysvětlení obecných tendencí uměleckých slohů a jejich konkrétních projevů v jednotlivých oblastech výtvarného projevu. Spojení verbálního vysvětlení a znalostí konkrétních památek a uměleckých děl dané doby.

Literatura

Pijoan, J. Dějiny umění 7. Praha. Pijoan, J. Dějiny umění 8. Praha. Mráz,B., Mrázová, M. Encyklopedie světového malířství. Praha. Staňková, J., Pechar, J.. Tisíciletý vývoj architektury. Praha. Huygh, R. Umění renesance a baroka. Praha, 1970.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- dva pokusy o zápis k zápočtu- zvládnutí probrané látky - schopnost samostatně chápat a vysvětlovat vnitřní souvislosti kultury jako celku a výtvarného umění

Garant

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.