Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grafika (KVKTT / PBGRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PBGRA - Grafika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky grafiky. Historie technik tisku z výšky. Dřevořez,vybraní tvůrci (Dürrer, Cranach, Holbein, Gauguin, Munch, Nolde, Marc).Deskotisk.Dřevoryt, historie, vývoj, osobnosti (Bewick, Doré, Menzel,Bílek, Váchal, Kobliha, Švabinský, Mézl). Praktické zadání: návrh linořezu,příprava tiskové matrice a tisk - formát tiskové desky A4.Techniky tisku z hloubky - mědirytina, suchá jehla, lept, akvatinta, mezzotinta.Osobnosti (Rembrandt, Tiepolo, Piranesi, Callot, Hollar, Goya, Picassoa další).Materiál a nástroje, příprava desek pro tisk, chyby při tisku,rozpustidla, konzervace desek, příprava desek pro čárový letp, kryty -pevné a tekuté. Leptadla, kyseliny, chlorid železitý. Praktickézadání: návrh čárového leptu, příprava desky.Leptání a tisk na hlubotiskovém lisu.Papíry, jejich problematika, druhy a příprava pro tisk. Filigrány.

Získané způsobilosti

Naučit posluchače vytvářet návrhy grafických listů v příslušných technikách, převádět je na grafické desky a naučit je kvalitně a bezchybně tyto desky vytisknout.

Literatura

MALÝ,Z. Grafické techniky pro každého. Brno :CP Books, 2005. Juna Zdeněk. Lept a příbuzné techniky. SNKLHU Praha. Koschatzky W. Die Kunst der Graphik. Salzburg: Deutsches Taschenbuch Verlag,, 2003. ISBN 3-423-30742-0.ODEHNAL, Antonín. Grafické techniky. Brno: ERA, 2005. ISBN 80-7366-006-7.Emler, František. Jak dělat linoryt a jiné grafické techniky. 2. vyd. Praha, 1964. Šimon, Tavík František. Příručka umělce - grafika. Praha, 1921. Krejča, Aleš. Techniky grafického umenia. Praha, 1992. ISBN 80-7095-015-3.Kubas, Jozef. Techniky umeleckej grafiky. Vyd. 1. Bratislava, 1959.

Požadavky

Podmínky k zápočtu:- posluchači průběžně předkládají a konzultují své návrhy na grafické listy- odevzdání následujících grafických listů na odpovídající výtvarné a technickéúrovni:a) 2 graf.listy (technika tisku z výšky), formát min.A4b) 1 graf.list (technika tisku z hloubky),tiskové desky formátu A4 - A5-portfolio Počet pokusů pro udělení zápočtu: 2 pokusy. Podmínky ke zkoušce:- posluchači prokáží znalost graf. technik v rozsahu daném doporučenou literaturou (A.Krejča)- přehled o osobnostech světového a českého umění u kterých tvoří grafika podstatnou část jejich díla

Garant

Mgr. Lubomír Netušil