Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana kulturního dědictví (KVKTT / PBOKD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PBOKD - Ochrana kulturního dědictví, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika památek a vztahu člověka k péči o díla minulosti.Historický přehled od starověku až do počátku renesance.Počátky novodobé památkové péče v renesanci a v období baroka,sběratelství, moderní památková péče a muzejnictví od konce 18. do 20.století - teoretické přístupy, zákony, rekonstrukce památek, zakládánímuzeí a galerií.Mezinárodní ochrana památek.Restaurování.Exkurze.

Získané způsobilosti

Předmět doplňuje výuku dějin umění. Rozšiřuje ji o poznání ochrany a péče o kulturní dědictví, které by mělo být samozřejmou součástí přípravy budoucích učitelů. Soustřeďuje se na dvě klíčové oblasti, s kterými mohou budoucí absolventi přicházet do blížšího kontaktu, a to památkovou péči a muzejnictví.Z těchto důvodů je výuka otevřena dalším oborům na fakultě.

Literatura

Herout, Jaroslav. Jak poznávat kulturní památky. Praha, 1986. Pavel J. Ochrana památek. Praha, 1969. ŠPÉT, J. Přehled vývoje českého muzejnictví I. Brno 2003. Hexner, Michal. Urbanistická kompozice. 2. vyd. Praha, 1996. ISBN 80-01-01451-7.Vinter V. Úvod do dějin a teorie památkové péče I. II. Praha, 1971.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- ústní pohovor bude zaměřen na dějiny a teorii památkové péče a muzejnictví, historii sběratelství, významných sbírek, metodické přístupy při rekonstrukci památek a restaurování- znalost základních právních předpisů v České republice (k památkové péči a muzejnictví)- znalost základních dokumentů k mezinárodní ochraně památekPočet pokusů pro udělení zápočtu:2

Garant

Mgr. et Mgr. Klára Zářecká, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Markéta Krmenčíková