Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění 4 (KVKTT / PDEU4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PDEU4 - Dějiny umění 4, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Úvod, protorenesance, hist., spol., politické a kulturní souvislosti ve 13.-16.st. v Itálii a v Evropě, postavení umění a umělce. Humanismus.3.- 4. Raná renesance v Itálii5.-6. Vrcholná renesance v Itálii7. Manýrismus v Itálii8.-9.Renesance a manýrismus ve střední Evropě a ve Francii10.-13. Renesance a manýrismus v českých zemích

Získané způsobilosti

Postižení souvislostí mezi jednotlivými oblastmi kultury, vědy a umění, vztahu techniky a výtvarného projevu. Role jednotlivých výtvarných oborů ve formování uměleckých slohů. Role osobnosti umělce v hledání nových výrazových možností v malířství a sochařství. Vztah umění, odívání a textilu, vytváření životního stylu.

Literatura

Pijoan J. Dějiny umění IV.V.VI. Praha. Toman, R. Umění italské renesance. 1996. ISBN 80-85891-94-7.Šamánková E. Architektura české renesance. Praha. Kol. autorů. Dějiny českého výtvarného umění I/1. Praha, 1989. Dvorský J. Die Kunst am Hofe Rudolf II. Praha, 1971.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce:- zvládnutí probrané látky v podstatných souvislostech - znalost základních výtvarných děl - přehled v základních pojmech a kategoriích probíraných uměleckých slohů

Garant

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.