Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do dějin umění 20. století 1 (KVKTT / PDXX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PDXX1 - Úvod do dějin umění 20. století 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 14. Expresionismus - pop-art (na evropském kontinentu)Dadaismus - pop-art (v USA)Fauvismus - akční malbaFuturismus - akční tvorbaSurrealismus - akční tvorbaNeoplasticismus - op-art a další nefigurativní malířstvíKubismus - figurální tendenceČeský kubismus - J. KolářOsobnosti v sochařstvíKonstruktivismus - konstruktivní tendenceDalší světové osobnosti výtvarné scény 1. pol. 20. stoletíČeské výtvarné osobnosti 1. pol. 20. století v přehleduSoučasné africké uměníNástin hlavních směrů a osobností v architektuřePřednáška rozčleněná vždy na dvě části. První část je věnována určitému výtvarnému směru či výtvarné osobnosti z první pol. 20. století a druhá část určitému výtvarnému směru nebo osobnosti z druhé pol. 20. století. Přednáška je doplněna obrazovými ukázkami.

Získané způsobilosti

Nastínění jednotlivých výtvarných směrů v první i druhé polovině dvacátého století.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:a) samostatná písemná práce (rozsah 5-10 stran včetně obrazové dokumentace):- vybrat si světovou osobnost výtvarné scény, snažit se ji zařadit do určitého výtvarného směru nebo skupiny, přiblížit její životopis, díla (včetně vybraných kopií reprodukcí), vybrat si jedno dílo umělce a snažit se ho popsat (pro vystoupení ve třídě zvětšená reprodukce), snažit se dát do kontrastu českou osobnost výtvarné scény té doby ... např. P. Picasso - kubismus - B. Kubišta- vybrané dílo autora se snažit reprodukovat nebo naopak reagovat na něj vlastním výtvarným projevem (na formát A4), zařadit ho na konec písemné práce a snažit se ho popsat vlastními slovy- bude přiložen seznam použité odborné literatury- práce bude odevzdána v příslušné estetické kvalitě, výstup s písemnou prací v průběhu seminářů- každý ze skupiny si vybere osobnost jinoub) krátká zpráva o navštívené výstavě současného umění (písemná forma)c) krátký test z výkladových témat před koncem semestru

Garant

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.