Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dokumentační fotografie 2 (KVKTT / PGDF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PGDF2 - Dokumentační fotografie 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie: spol. význam a uplatnění fotografie, rozsah a obsah f. vč. particip. disciplín (fyzika, optika, estetika, psychologie,..), historický a technický vývoj f., současné možnosti dokumentární, resp.technické f., jednoduché fotogr. techniky - fotogram, elektrografie apod.2. - 5. Teorie: optické zákony a světelné zdroje ve f., f. přístroje - typy, rozbor, přísluš., expozice, objektivy, základy kompozice (kompoz. prvky, stavba a skladba f. obrazu, ..)Praxe: fotografování v exteriéru - aplikace kompozičních pravidel a adekvátní volba a manipulace s fotogr. přístrojem vč. příslušenství6. - 9. Teorie: f. materiály - typy, složení, vlastnosti, selekce, aplikace, f. reprodukce, f. žánry (disciplíny): portrét, zátiší, příroda (krajina, flóra a fauna- makrofotografie (příp. mikrofotogr.)Praxe: práce v ateliéru - svět. zdroje, pozadí, rekvizity, žánry: portrét, zátiší, základy fotogr. laboratorní techniky (zvl. pozitivní proces) - zvětš. přístroj, příprava zpracovat. roztoků, materiály, samostatné zhotovení fotogramu a expozice vlastního (a ?erárního?) negativu10. - 14. Teorie: f. žánry: architektury, interiéru a plastik, reklamní f., f. reportáže, adjustace a archivace filmů a fotografií, základy digitálního zprac. obrazuPraxe: práce v laboratoři (?darkroom?) event. digitálně v PC na vlastní výsledné seminární tvorbě vč. pozit. retuše.

Získané způsobilosti

Osvojení specifických vědomostí a dovedností v intencích humanistického myšlení a cítění, technických a kompozičních zásad. Schopnost samostatné praktické činnosti ve fotografování objektů od počínajícího záměru až po konečné technické zpracování, tj. vytvoření fotografie, resp. fotografického dokumentárního obsahově i vizuálně hodnotného obrazového projevu. Perspektivní možnost aplikace fotografického fenoménu v rámci výchovně vzdělávacích programů ZŠ.

Literatura

Noel, Ladislav. Fotografické videnie a zobrazovanie. Martin, 1983. Freeman John. Fotografie v praxi. Praha, 1998. Kulhánek, Jaroslav. Fotografie v praxi. Praha, 1960. Drs, L., Všetečka, J. Objektivem počítače geometrie speciálních fotografických technik. 1981. Velkoborský Petr. Tvůrčí fotografie. Slovart, 1995. Hedgecoe John. Velká kniha fotografie. Svojtka a Vašut,Praha, 1996. Henninges Heiner. Základní kurs fotografie. České Budějovice, 1994.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- práce z prakt. cvičení vč. závěrečné seminární- 10 domácích prací min. formátu 18 x 24 cmPočet pokusů pro zápočet: 2

Garant

MgA. Petr Hůzadoc. Mgr. Art. Dušan Zahoranský