Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Písmo 1 (KVKTT / PGPI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PGPI1 - Písmo 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář volně navazuje z historie písma. Důraz je kladen na nácvik psaného písma:1. Vizuální komunikace v současném světě, seznámení s oborem, písmařskénázvosloví, nástroje a materiál.2-3. Cvičení tvarů o neměnné síle stopy. Nácvik tvarů horizontálních,vertikálních, šikmých, kruhových. Nácvik úzkého grotesku. Verzálky, nápis naosu. Formát A3.4.-6. Grotesk , Úzký grotesk. Minusky a číslice, nápis na zarážku. Formát A3.7.-8. Nácvik lineárního bezserifového písma. Souvislý text na levou zarážku.9. Plošné písmo konstruované. Práce s vlastní šablonou. Formát A3.10.-11. Písma o nestejné síle stopy. Bezserifová antikva - verzálky.12.-14. Bezserifová antikva. Nácvik minusek a číslic plochým dřívkem a rákosovýmperem. Formát A3.

Získané způsobilosti

Seminář vede posluchače k seznámení s úlohou písma ve vizuální komunikaci, věnuje se historickému vývoji písma, zejména latinky.

Literatura

Muzika, František. Krásné písmo ve vývoji latinky. Vyd. 2., V nakl. Paseka 1. Praha, 2005. ISBN 80-7185-738-6 .Menhart Oldřich. Nauka o písmu. Praha. Jean, Georges. Písmo paměť lidstva. [Praha], 1994. ISBN 80-7145-115-0.Slezák Miloš. Písmo ve výtvarné výchově. SPN Praha.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- aktivní práce v semináři- průběžné zpracování studií písma- odevzdání 10 písmových studií ve formátu A3 a jedné závěrečné práce ve formátu A2Počet pokusů pro udělení zápočtu: 2 pokusy.

Garant

doc. Rostislav Novák