Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér - grafika 2 (KVKTT / PNAG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PNAG2 - Ateliér - grafika 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Uvedení do problematiky tisku z hloubky. Materiál, nástroje, příprava desky pro tisk suché jehly.-Návrhy grafického listu v technice perokresby, přenesení návrhu natiskovou desku, rytí, tisk v hlubotiskovém lisu.-Problematika papíru. Z historie výroby ručního papíru. Filigrány a jejich význam.-Hlubotiskové papíry a jejich výběr, nemoci papíru.-Čárový lept. Postup, technologie, nanášení krytu, příprava desek pro tisk, vlastní tisk grafických listů.-Akvatinta - nejužívanější technika pro barevný lept, problematika kombinace technik tiskuz hloubky a únosnost jejich užití.-Korektury v průběhu tisku.-Signatura,adjustace a ukládání grafických listů. Náklad, stavy, remarky, tiskařské značky.-Světoví a čeští tvůrci leptů (výběr) Dürer, Mantegna, Rembrandt, Tiepolo, Piranesi, Callot, Hollar, Goya, Delacroix, Ensor, Picasso, Braque, Chagall, Kupka, Švabinský, Preissig, Konůpek, Filla, Čepelák aj.

Získané způsobilosti

Seznámit posluchače se základními technikami tisku z hloubky - suchou jehlou, čárovým leptem a akvatintou.

Literatura

Juna Zdeněk. Lept a příbuzné techniky. SNKLHU Praha. ADLER,P. Slovník světové kresby a grafiky. Praha: Odeon, 1997. ISBN 80-207-0550-3.Krejča, Aleš. Techniky grafického umenia. Praha, 1992. ISBN 80-7095-015-3.Eichenberg, Fritz. The art of the print. New York, 1976. ISBN 0-8109-0103-X .

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- posluchači předloží v průběhu semestru návrhy grafických listů a přípravné studie- vytištění 3 grafických listů níže uvedených technik na odpovídající úrovni:a) suchá jehla (formát tisk. desky A4)b) čárový lept (formát tisk. desky A4)c) akvatinta (formát tisk. desky A4)Ověření znalostí formou krátkého testu.Počet pokusů pro udělení zápočtu: 2 pokusy.

Garant

Mgr. Lubomír Netušil