Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetika 1 (KVKTT / PNES1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PNES1 - Estetika 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět estetiky a vznik estetiky jako vědy, postavení estetiky v systému společenských a přírodních věd, vztah estetiky k teorii umění, pedagogiky, psychologie, filozofie, teorii systémů.Estetika jako vědní disciplína, estetika jako program uměleckých hnutí a směrůUmělecké dílo ? jeho materiální, obsahově tématická a významová vrstva, umělecký znak a jeho typy.Druhy estetična, přírodní společenské a umělecké, vztah reálného vkusu doby a estetického ideálu.Kompozice malířského díla a její proměny.Teorie proporcí, vývoj proporčních vztahů v umění.Struktura umělecké tvorby, umění jako specifická komunikace, vztah umělce a diváka.Volná umění a užitá.Druhy umění, architektura, sochařství a malířství, grafika a kresba a jejich role ve vývoji umění.Pochopení a získání zkušenost studentů při řešení problematiky dějin umění, sledování vztahů mezi uměním, materiálními a výrobními podmínkami života společnosti.

Získané způsobilosti

Přiblížit zákonitosti uměleckého tvoření, naučit odhalovat podstatné od nepodstatného, naučit chápat a vysvětlovat vliv společenských procesů na povahu a funkci umění, určovat vývoj a příčiny proměn umělecké tvorby předmětu estetiky, vztahu teorie umění a umělecké praxe, vztah uměleckého slohu k příslušným společenským epochám a uzlovým obdobím.

Literatura

Eco U. Historie krásy. Praha, 2005. ISBN 80-7203-677-7.Francastel P. Malířství a společnost, výtvarný prostor od rernesance ke kubismu. Praha, 1977. Novák. Otázky estetiky. Praha, 1963. Kulka J. Psychologie uěmní. Praha. Panofski E. Význ am ve výtvarném umění. Praha, 1981.

Požadavky

Počet pokusů pro udělení zápočtu:2Pohovor o otázkách probíraných v rámci semestruZpracování vybraného tématu z oblasti teorie umění, rozbor určitého výtvarného díla

Garant

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Kmošek, CSc.Mgr. et MgA. Markéta MagidováMgr. Martina Vítková