Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Písmo (KVKTT / PPISM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PPISM - Písmo, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky jsou rozděleny do těchto okruhů:1. Úvod do problematiky disciplíny. Předstupně písma.2. Obrázkové písmo přírodních národů, mezopotámské klínové písmo, Sumerové.3. Egypt, hieroglyfy, písmo hieratické a démotické. Fénické písmo.4. Řecké písmo archaické, řecká klasická abeceda. Etruskové. Latinské písmo,římská kapitála. Technika nápisů do kamene.5. Římská kurzíva, unciála, polounciála. Karolínská minuskula a reforma písma vkarolínské renesanci. Materiál a technika psaní.6. Germánské runy. Písma gotická. Majuskula, iniciály, textura, rotunda,kurzíva, bastarda a její národní modifikace v Evropě. Švabach, fraktura.7. Latinka renesanční. Petrarca a jeho okruh. Luca Pacioli. Renesanční latinkarukopisná, humanističtí bibliofilové, lettera cancellaresca.8. Tisková latinka renesanční. Gotikoantikva, antikva. Aldus Manutius a jehookruh, antikva aldinského typu. Situace v Německu a v Čechách.9. Antikva a italika francouzského typu. Claude Garamond, Christophe Plantin.Situace v Čechách v 16. století. Jiří Melantrich z Aventýnu, Daniel Adam zVeleslavína.10.Renesanční písmo ornamentální Vespasiano Amphiareo. Latinka období baroku.Philipe Grandjean a Imprimerie Royale. Pierre Simon Fournier, JohnBaskerville.11.Antikva a italika klasicistického typu. Rodina Didotů. Giambattista Bodoni.Justus Erich Walbaum.12.Latinka od počátku 19. století, tzv. úpadková písma, písma akcidenční,egyptienka, italienka, toskánka, grotesk. Anglické písmo psací.13.Hnutí morrisovské, Kelmscott Press. Snahy o moderní typografické česképísmo. Zdenka Braunerová, Vojtěch Preissig, František Kysela, Karel Dyrynk,Metod Kaláb, Karel Svolinský, František Muzika, Oldřich Menhart.14.Typografie 2. pol. 20. století. Skupina Typo &. Jiří Rathouský, OldřichHlavsa, Clara Istlerová, Zdeněk Ziegler, Rostislav Vaněk, Jan Solpera aj. ..Seminář volně navazuje z historie písma. Důraz je kladen na nácvik psaného písma:1. Vizuální komunikace v současném světě, seznámení s oborem, písmařskénázvosloví, nástroje a materiál.2. Cvičení tvarů o neměnné síle stopy. Nácvik tvarů horizontálních,vertikálních, šikmých, kruhových. Nácvik úzkého grotesku. Verzálky, nápis naosu. Formát A3.3. Úzký grotesk. Minusky a číslice, nápis na zarážku. Formát A3.4. Nácvik lineárního bezserifového písma. Souvislý text na levou zarážku.5. Plošné písmo konstruované. Práce s vlastní šablonou. Formát A3.6. Písma o nestejné síle stopy. Bezserifová antikva - verzálky.7. Bezserifová antikva. Nácvik minusek a číslic plochým dřívkem a rákosovýmperem. Formát A3.8. Serifová antikva. Zákonitosti a funkce serifů. Práce ATO perem. Formát A3.9. Kurzíva odvozená z psací latinky. Nácvik ATO perem. Formát A3.10.-11. Úvod do kaligrafie. Studie inspirované renesančními a barokními vzory.Italika, humanistická kurzíva.12. Zákonitosti textové kompozice. Členění plochy písmovými znaky. Formát A3.13.-14. Kompoziční řešení plochy, kaligrafické cvičení ATO perem a štětcem -psáčkem.

Získané způsobilosti

Cílem přednášek i seminářů je pskytnutí základní informace o vývoji písma v Evropě a uvedení do problematiky vizuální komunikace v současné společnosti. Po skončení semináře by měl student zvládnout alespoň tři písmové typy bez použití písmových předloh. Důraz v semináři je kladen na psané písmo bezserifové a serifové a kompozici textu v ploše.

Literatura

Muzika, František. Krásné písmo ve vývoji latinky. Vyd. 2., V nakl. Paseka 1. Praha, 2005. ISBN 80-7185-738-6 .Jean, Georges. Písmo paměť lidstva. [Praha], 1994. ISBN 80-7145-115-0.Slezák Miloš. Písmo ve výtvarné výchově. SPN Praha.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- průběžné zpracování studií písma- odevzdání 1 písmové studie ve formátu A3 - kaligrafie psaná franc.perem- písmová kompozice, formát A3 - kreslené písmo-písmová kompozice - psaná plochým štětcem - A3Počet pokusů pro udělení zápočtu: 2 pokusy.

Garant

Mgr. Lubomír Netušil