Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálech (KVKTT / PRNAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PRNAM - Nauka o materiálech, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 14.Textilní vlákna, struktura, rozdělení a vlastnosti textilních vláken.Přírodní vlákna rostlinná ze semen.Přírodní vlákna rostlinná ze stonků.Přírodní vlákna rostlinná z listů a plodů.Přírodní vlákna živočišná.Výroba chemických vláken, modifikace vláken.Chemická vlákna z přírodních polymerů.Chemická vlákna ze syntetických polymerů.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je získání teoretické i praktické znalosti materiálů používaných v textilní výrobě: schopnost rozlišovat textilní vlákna podle původu i způsobu získávání, identifikace vláken, znalost charakteristických vlastností jednotlivých druhů vláken ovlivňujících jejich optimální využití ve výrobku, mikroskopické vzhledy vláken, odborná textilní terminologie.

Literatura

MILITKÝ, J. Textilní vlákna. TU Liberec, 2002. DOSTALOVÁ, M., KŘIVÁNKOVÁ M. Základy textilní a oděvní výroby. TU Liberec, 2001. POSPÍŠIL, Z. a kol. Příručka textilního odborníka. SNTL, 1981. STANĚK, J. Textilní zbožíznalství. TU Liberec, 2001. GRALINSKI a kol. Zkoušení textilií. SNTL, 1985.

Požadavky

Předmět bude uzavřen udělením zápočtu. Počet pokusů pro udělení zápočtu:2Požadavkem k zápočtu je znalost rozdělení materiálů podle původu a chemického složení, vliv složení na fyzikálně chemické vlastnosti a použití, praktické provedení identifikace materiálu.

Garant

doc. Mgr. Art. Zuzana Hromadová