Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tradiční regionální předtkalcovské techn (KVKTT / PRREG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PRREG - Tradiční regionální předtkalcovské techn, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 14.Úvod a rozdělení předtkalcovských technik.Historie předtkalcovských technik pletení na rámu, pletení na formě, tkaní na destičce, tkaní na neúplném rámu a tkaní na karetkách.Pletení na rámu.Pletení na formě.Tkaní na destičce.Tkaní na neúplné rámu.Tkaní na karetkách.Předtkalcovské techniky, praktická výuka.Pletení na rámu.Pletení na formě.Tkaní na destičce.Tkaní na karetkách.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámení studentů s vývojem vybraných předtkalcovských technik a jejich řemeslné zvládnutí pomocí vzorníků. V každé specifické technice také tvořit a navrhovat. Podle možností jednotlivých technik a podoby v jaké se na našem území zachovaly, pak budou vzorníky jednotlivých technik různě rozsáhlé. Cílem výuky je: - seznámit studenty s vývojem technik pletení na rámu, pletení na formě, tkaní na destičce, tkaní na karetkách a tkaní na neúplném rámu;- studenti musí na požadované úrovni zvládnout tyto techniky od základních principů po složitější vzory a určité regionální typy.

Literatura

STAŇKOVÁ, J., BARAN, L. Tradiční textilní techniky. Praha: Grada, 2008. NAGYOVÁ, J. Encyklopédia ručných prác. Bratislava: Ikar, 1996. KYNDLOVÁ, Z., TOMKOVÁ, M. Pletení na krosenkách. Praha, 2001. ZAJONC, J. Premeny vlákna. Od rohože k čipke, Remeslo- umenie- design. Bratislava, 2002. Staňková, Jitka. Tradiční textilní techniky. 1. vyd. Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2035-7.

Požadavky

Předmět bude uzavřen udělením klasifikovaného zápočtu.Klasifikovaný zápočet: - Vzorník všechny vzory a techniky probírané v hodinách. Provedení musí být na vysoké řemeslné úrovni. Vzorníky budou adjustovány do paspart, jednotlivé vzory budou popsány a jejich seznam bude uveden na začátku vzorníku;- písemná zkouška z dějin předtkalcovských technik a názvosloví.

Garant

Mgr. art. Mária Hromadová, ArtD.