Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální techniky vyšívání (KVKTT / PRRTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PRRTV - Regionální techniky vyšívání, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 14.Historie výšivkyHistorická výšivka.Nejstarší doklady.Raný středověk, raný středověk Čechy.Vrcholný a pozdní středověk, vrcholný a pozdní středověk Čechy.Renesance.Baroko a rokoko.19. století.20. století.Lidová výšivka stručná charakteristika.Historie lidové výšivky.Charakteristika lidových výšivek.Materiál.Barevnost.Motivy a kompozice.VýšivkaZákladní stehy.Přední steh.Rozpíchaný steh.Zadní (perličkový) steh.Dvojitá obšívka.Smykovací (kroužkovací) steh.Křížkový steh.Krokvička.Řetízkový steh.Řetízek vázaný.Plný (plochý) steh.Ozdobné spojovací stehy.Ažury.Látané ažury.Mřížky.Bílá výšivka.Pavoučky.Uzlíčková výšivka.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámení s vývojem historické a lidové výšivky a zvládnutí technik výšivky v její rozmanitosti od základních stehů přes techniky počítané, malované nebo bílé výšivky s pavoučky. Dále složitější techniky prolamování jako jsou ažury a mřížky nebo bílá a uzlíčková výšivka. Cílem výuky je: - seznámit studenty s vývojem historické a lidové výšivky;- studenti musí na požadované úrovni zvládnout techniky výšivky od základních stehů po určité regionální typy.

Literatura

ZAJONC, J. Sieťovanie a výšivka na sieti. Bratislava: ÚLUV, 2000. ZASTÁVKOVÁ, J. Technologie stehů lidové výšivky. Praha, 1981. NAGYOVÁ, J. Encyklopédia ručných prác. Bratislava: Ikar, 1996. LUDVÍKOVÁ, M. Moravská lidová výšivka. Brno, 1986. BRITTAIN, J. Velká obrazová encyklopedie ručních prací. Praha, 1997.

Požadavky

Předmět bude uzavřen udělením zápočtu a zkoušky. Zápočet: odevzdání vzorníků kvalitně adjustovaných.Počet pokusů pro udělení zápočtu:2Zkouška: písemná zkouška ze znalostí historie výšivky.1. Vzorník výšivky všechny stehy a typy výšivky probírané v hodinách. Provedení musí být na vysoké řemeslné úrovni. Vzorníky budou adjustovány do paspart, jednotlivé stehy budou popsány a seznam stehů bude uveden na začátku vzorníku.2. Písemná zkouška z dějin historické, lidové výšivky a ze znalosti probraných stehů.

Garant

Mgr. art. Mária Hromadová, ArtD.