Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarná příprava 2 (KVKTT / PRVP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PRVP2 - Výtvarná příprava 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 14.Kresba.Grafika, principy tisku, základy písma.Barva (moření, barvení, malba).Teorie: měřítko, ergonomie, kompozice, symetrie, rytmus, ornament, zlatý řez, perspektiva, iluze prostoru, kontrast, experiment.Zásady bezpečnosti práce při výtvarných cvičeních.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je příprava k následné výuce odborných předmětů oboru Uměleckořemeslné textilní disciplíny. Student se učí vyjádřit výtvarnou myšlenku prostřednictvím dalších, zejména objemných materiálů a hmot. Zkoumá technické možnosti jejich tvarování a vztahy hmot k prostoru. Cílem výuky je:- ověřovat možnosti výtvarného výrazu tradičními i netradičními postupy;- zjišťovat hranice možností řemeslných postupů při výtvarné práci se snadno dostupnými materiály, ať už přírodními, nebo obvykle používanými při výuce ve školách;- vytvářet si zásobu možností, jak použít výtvarné hmoty a řemeslné postupy při navrhování textilních předmětů v následujících odborných předmětech;- ověřovat si v zadaných cvičeních takové řemeslné postupy a takové výtvarné materiály, které je možné využít v budoucí pedagogické praxi.

Literatura

Vítek, Zdeněk. Dekorativní kompozice. Vyd. 1. Olomouc, 1969. Kent, Sarah. Kompozice. 2. vyd. Bratislava, 2000. ISBN 80-8046-164-3.Parramón, José María. Perspektiva pro výtvarníky. Praha, 1995. ISBN 80-7180-020-1.Miachel Wright. Úvod do pastelu. IKAR, 1993. ISBN 80-7202-045-5.MUZIKA, F. Krásné písmo I, II. Státní nakladatelství krásné literatury a umění, Praha, 1963. CRHÁK, F. KOSTKA, Z. Výtvarná geometria. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladatelstvo, 1984.

Požadavky

Předmět bude uzavřen udělením zkoušky. K udělení zkoušky je nutné předložení všech úkolů, zadaných v průběhu semestru a vykonání ústní zkoušky z teorie výtvarné přípravy dle textu "opory předmětu".

Garant

Mgr. art. Mária Hromadová, ArtD.Bc. et Bc. Věra Prášilováprof. Marie Vaňkovádoc. Vlastimil Vodák