Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tradiční zpracování přírodních materiálů (KVKTT / PRZPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PRZPM - Tradiční zpracování přírodních materiálů, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.- 3. Zpracování lnu ? odsemeňování, lámání5. - 7. Zpracování vlny, plstění8. - 10. Sláma, šustí, traviny11. ? 13. Proutí- v průběhu semestru konzultace a realizace samostatné práce

Získané způsobilosti

Cílem je jednak rozvinutí dovedností zpracování textilních surovin i dalších netextilních přírodních materiálů charakteristických pro lidovou domáckou výrobu. Díky tomuto návratu si studenti uvědomí pracnost a náročnost zpracování textilních surovin v dobách uplynulých staletí a získají náhled a doufejme také úctu k lidovým textiliím, které jsou navíc zdobený stejně tak pracnými textilními technikami jako je výšivka nebo krajka. Další polohou předmětu je vlastní tvorba plošné a trojrozměrné textilie technikou plstění. To obnáší také barvení vlněného rouna a zpracování různými způsoby podle výsledného uměleckořemeslného artefaktu.

Literatura

Svobodová V. Lidová a manufakturní textilní výroba s přihlédnutím k vývoji na Moravě. Trutnov, 1983. STAŇKOVÁ, J. České lidové tkaniny. SNTL, 1989. Mojžíš B. Len, jeho historie, pěstování, zpracování a užití. Trutnov, 1988. POSPÍŠIL, Z. a kol. Příručka textilního odborníka. 1. část. Praha, 1961.

Požadavky

Počet pokusů pro udělení zápočtu:2- splnění zadaných úkolů

Garant

Mgr. art. Mária Hromadová, ArtD.