Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zušlechťování materiálů (KVKTT / PRZUM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PRZUM - Zušlechťování materiálů, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 14.Úvod.Předúprava bavlny, lnu, vlny, hedvábí a syntetických materiálů.Barvení - světlo a barevnost, struktura barviva.Základní pojmy používané v koloristice.Koloristické třídy barviv.Potiskování.Druhy tisku a strojních zařízení.Finální úpravy.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je získání teoretických i praktických znalostí v oblasti textilního zušlechťování. Studenti se seznámí s předúpravami a bělením, které připravují textilní materiál před procesem barvení a potiskování. Poznají základní druhy textilního tisku a proces barvení včetně jejich realizace. Pochopí význam provádění chemických a mechanických finálních úprav textilií.

Literatura

KRYŠTŮFEK, J., WIENER, J. Barvení textilií I. TU Liberec, 2008. KRYŠTŮFEK, J., WIENER, J., MACHAŇOVÁ, D. Barvení textilií II. TU Liberec, 2011. KRYŠTŮFEK, J., MACHAŇOVÁ, D., ODVÁRKA, J., PRÁŠIL, M. Technologie zušlechťování. TU Liberec, 2002. MACHAŇOVÁ, D. Předúprava textilií. TU Liberec, 2008. ODVÁRKA, J. Teorie zušlechťování. VŠST Liberec, 1986. DEMBICKÝ, J., KRYŠTŮFEK, J., MACHAŇOVÁ, D., ODVÁRKA, J., PRÁŠIL, M., WIENER, J. Zušlechťování textilií. TU Liberec, 2008.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Počet pokusů pro udělení zápočtu:2Přehled technologií přípravy, barvení, tisku a finálních úprav s ohledem na použitý materiál a účel použití. Příklady sestavení barvící nebo tiskařské receptury s pomocí vzorkovnice.

Garant

Mgr. art. Mária Hromadová, ArtD.doc. Mgr. Art. Zuzana Hromadová