Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grafika 1 (KVKTT / PSGR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PSGR1 - Grafika 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dřevořez. Úvod do historie. Techniky tisku a osobnosti (Dürer a jehonásledovnící, Lucas Cranach, Hans Holbein, Ugo da Carpi a technikašerosvitového dřevořezu - chiaroscura).2. Vybraní tvůrci 19. a 20. století (Paul Gaugvin, Edvard Munch, Emil Nolde,Franz Marc, Pablo Picasso). Ukiyo-e a jeho vliv na západní umění (Harunobu,Utamaro, Hokusai, Hirošige).3. Dřevoryt - historie, vývoj, osobnosti. Thomas Bewick, rozvoj polygrafickéhoprůmyslu v 19. století, faksimilový dřevoryt, fotoxylografie. Gustave Doré,Adolph Menzel, František Bílek, Josef Váchal, František Kobliha, MaxŠvabinský, Karel Vik, Zdeněk Mézl a další.4. - 6. Monotyp, různé způsoby techniky tisku:a) ruční tisk,b) tisk na hlubotiskovém lisu.7. -14. Průběžná práce na souboru tří linořezů a jednoho dřevořezu. Přípravatiskových forem a desek, problematika barev a tisku.

Získané způsobilosti

Posluchači vypracují během semestru řadu skic a definitivních návrhů na individuálně zvolené téma. Realizace grafických listů bude provedena ve formátech tiskových desek velikosti A3 - A4.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- odevzdání eseje v rozsahu min. 2 stan strojopisu na téma volně zvoleného grafického listu vytvořeného profesionálním umělcem- kvalitní vytištění 6 grafických listů: 3x linořez, formát A3 - A4 1x dřevořez, formát cca A4 2x monotyp, 1 z nich vícebarevný, formát A3 - A4Ověření znalostí formou krátkého testu.

Garant

Mgr. Lubomír Netušil