Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Plastická anatomie 1 (KVKTT / PTAN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PTAN1 - Plastická anatomie 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 2. Úvod: Lidské tělo jako součást přírody. Proměny figurálního malířství a sochařství v dějinách umění.3. - 4. Historie a metody plastické anatomie. Proporce lidského těla. Estetické kánony. Konstituční a rasové typy.5. - 6. Stavba lidského těla. Kůže, pohybový systém (kosti, svaly), smyslové ústrojí.7. - 8. Tělo v klidu a v pohybu. Kontrapost, Kineziologie (stoj, sed, leh, chůze). Konstrukce mužské a ženské postavy - proporční rozdíly. Věkové zvláštnosti (dítě - dospělý).9. -10. Hlava - lebka - část mozková a obličejová, dolní čelist, zuby. Pohlavní rozdíly, věkové zvláštnosti.11.-12. Speciální formace obličeje. Oči, nos, rty, tvář, uši. Domácí studie - kresba ucha.13.-14. Krk - rozdělení krční krajiny, konstrukce. Svaly.

Získané způsobilosti

Teoretickým seznámením se základními principy stavby a plastické struktury (skelet, svaly) lidského těla získat nezbytné znalosti pro výtvarné zobrazení lidské postavy včetně portrétu v kresbě a malbě. Důraz na proporce a konstrukci lidského těla.

Literatura

Zrzavý, Josef. Anatomie pro výtvarníky. Praha, 1977. Čihák, Radomír. Anatomie. Praha, 1987. Sinel nikov, Rafail Davidovič. Atlas anatomie člověka. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha, 1964. Prof. MUDr. Zdeněk Kos. Plastická anatomie pro výtvarníky.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- Počet pokusů pro udělení zápočtu:2