Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny textilu 2 (KVKTT / PTDT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PTDT2 - Dějiny textilu 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 14.Zušlechťování textiliíZušlechťování plátna.Zušlechťování sukna.

Získané způsobilosti

Studenti by si měli osvojit v rámci výuky základní znalosti o dějinách textilu, textilnictví, získat o nich přehled. Měli by si uvědomit souvislosti, propojenost, výsledků "umělecké" textilní tvorby v daném historickém období s výsledky dalších oblastí umění (iluminace, malířství, sochařství ...). Cílem předmětu je rovněž to, aby si studenti dokázali informace k daným tématům propojit s poznatky o dějinách lidské společnosti, aby je dokázali vnímat v kontextu světových dějin, respektive dějin českých zemí, a aby si je dokázali propojit také s poznatky a dovednostmi získanými v dalších předmětech oborů textilní tvorba a uměleckořemeslné textilní disciplíny. K prohloubení znalostí o dané problematice a k rozšíření informací o ní jsou studentům doporučeny tituly odborné literatury. Část výuky je věnována diskuzi studentů a přednášejícího k probíraným tématům a prezentaci referátů.

Literatura

ŠTĚPÁN, L., KŘIVANOVÁ, M. Dílo a život mlynářů a sekerníků v Čechách. Historie a technika vodních a větrných mlýnů, hamrů, pil, valch, olejen, stoup. Praha, 2000. LANGER, J. Dvě tradice valchářství na východní Moravě. In: Moravsko-slovenské vztahy v lidové kultuře. Ostrava, 1974. FRANĚK, J. a kol. Běličství, barvířství, tiskařství a úprava látek. Praha, 1926. ŠTĚPÁN, L., URBÁNEK, R., KLIMEŠOVÁ, H. a kol. Dílo a život mlynářů a sekerníků v Čechách II. Praha, 2008. VOLFOVÁ, A. Svému rodišti (oddíl Mandlovna). Praha, 1912.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce:- ústní zkouška ze zušlechťování plátna a sukna.

Garant

PhDr. Vlastimil Havlík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vlastimil Havlík, Ph.D.