Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny textilu 3 (KVKTT / PTDT3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PTDT3 - Dějiny textilu 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 14.Zdobení textiliíBarviva a barvení textilií I. Pigmenty a přírodní barviva. Z historie barvení textilií.Barviva a barvení textilií II. Barviva z rostlin domácích a v českých zemích pěstovaných.Barviva a barvení textilií III. Barviva z rostlin a živočichů dovážených.Zdobení textilií pomalováním a rezervovými technikami.Potiskování textilií a nejstarší hmotné doklady textilního tisku.Modrotisk.Vzorkařství, formy pro ruční textilní tisk a sociální hnutí vzorkařů a textilních tiskařů.Výšivka.Výšivka z českých zemí a významné středověké sakrální výšivky z českých zemí.Významné středověké textilie.

Získané způsobilosti

Studenti by si měli osvojit v rámci výuky základní znalosti o dějinách textilu, textilnictví, získat o nich přehled. Měli by si uvědomit souvislosti, propojenost, výsledků "umělecké" textilní tvorby v daném historickém období s výsledky dalších oblastí umění (iluminace, malířství, sochařství ...). Cílem předmětu je rovněž to, aby si studenti dokázali informace k daným tématům propojit s poznatky o dějinách lidské společnosti, aby je dokázali vnímat v kontextu světových dějin, respektive dějin českých zemí, a aby si je dokázali propojit také s poznatky a dovednostmi získanými v dalších předmětech oborů textilní tvorba a uměleckořemeslné textilní disciplíny. K prohloubení znalostí o dané problematice a k rozšíření informací o ní jsou studentům doporučeny tituly odborné literatury. Část výuky je věnována diskuzi studentů a přednášejícího k probíraným tématům a prezentaci referátů.

Literatura

MORANT, H. Dějiny užitého umění od nejstarších dob do současnosti. Praha, 1983. ZASTÁVKOVÁ, J. Technologie stehů lidové výšivky. Praha, 1981. PÁVEK, M. Textilní výroba v historickém přehledu II. Praha, 1972. POLÍVKA, F. Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí. Praha, 2010. KIDSON, P. Románské a gotické umění. Praha, 1973. TICHÝ, L., TICHÁ, I. Barvy z rostlin. Povídání o přírodních barvivech a jejich využití. Brno, 1989. ARAGÓ, N. J. Guía de la Girona Monumental. Girona, 1989. HEROLD, E. Indonéské tkaniny. Cheb, 1984. WINKELHÖFEROVÁ, V. Japonsko. Praha, 1999. BALEKA, J. Modř. Barva mezi barvami. Praha, 1999. SVOBODOVÁ, V. O horáckém modrotisku. Nové Město na Moravě, 1979. BAŤA, L., SÝKORA, L. Užitkové rostliny ve starověku. Praha, 1945.

Požadavky

Předmět bude uzavřen udělením zápočtu. Požadavky k zápočtu:Počet pokusů pro udělení zápočtu:2- referát na téma, které je předem konzultováno s vyučujícím.

Garant

PhDr. Vlastimil Havlík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vlastimil Havlík, Ph.D.