Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny textilu 5 (KVKTT / PTDT5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PTDT5 - Dějiny textilu 5, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 14.Význačné středověké textilie- Turínské plátno; plátno (výšivka) z Bayeux, 11. stol.; plátno (výšivka) Genesis z Gerony, 11.stol.; cyklus tapiserií s Apokalypsou z Angers, 14. stol; plátno (textilní tisk) ze Sittenu, 14.stol.; cyklus tapiserií Dáma s jednorožcem, 15. stol. ?Prostředníci spolupráce význačných výtvarníků s textilní tvorbou, zejména s tvorbou tapiserií a s textilním tiskem- Manufaktura Les Gobelins, 17. stol.; Oberkampfova manufaktura v Jouy, 18. stol.; Apfelova,Neuhoferova a Schüleova kartounka v Augsburgu, 18. stol.; gobelinové manufaktury veValašském Meziříčí, 19. stol., a Jindřichově Hradci, 20. stol.; Josef Sochor, 20. stol.; ZikaAscher, 20. stol.; Daniel Fuller, 20. stol. ?Organizace a organizátoři, instituce, umělecké školy a textilní tvorba- Bauhaus, Artěl, ŠUR, AKA, UMPRUM, Zádruha, Textilní tvorba, ÚBOK, Krásná jizba Družstevnípráce, SČSD, Umělecká beseda, ČFVU, ÚLUV, ÚUŘ, ŠÚUV, M. Stadler, J. Vydra, M. Teinitzerová?Význačné osobnosti a výtvarná sdružení textilní tvorby.- M. Abakanowiczová, J. Ducháč, S. Hicks, J. Hladík, Christo, L. Kaprasová, A. Kybal, J. Lurcat, F.Mervart, W. Morris, B. Mrázek, E. Paličková, B. Pošepná, B. Rothmayerová, Z. Ságlová, M.Sedláčková, J. Vondráčková, Wiener Werkstätte, Žararaka?Význační umělci a jejich spolupráce s textilní tvorbou- M. Aleš, G. Braque, J. Čapek, A. Derain, R. Dufy, A. Fišárek, J. G. Huet, M. Chagall, P. Klee, F.Kysela, F. Léger, J. Miró, H. Moore, P. Picasso, K. Svolinský, V. Sychra, Toyen, J. Trnka, A.Wachsman?

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty s význačnými díly středověké umělecko-řemeslné textilní tvorby, se zdroji inspirace tvorby současné, s prostředníky spolupráce předních výtvarníků s textilní tvorbou (Manufaktura Les Gobelins, augsburgské kartounky, Z. Ascher?), s organizacemi, organizátory a uměleckými školami spjatými s textilní tvorbou (Artěl, Bauhaus, SČSD, UMPRUM?), s význačnými osobnostmi a výtvarnými sdruženími textilní tvorby a s předními umělci spolupracujícími s textilní tvorbou.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- účast na přednáškách- seminární práce na vybrané téma

Garant

PhDr. Vlastimil Havlík, Ph.D.