Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropský kostým a móda XVII. - XX. stole (KVKTT / PTEK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PTEK2 - Evropský kostým a móda XVII. - XX. stole, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vzestup módních domů a ikonizace návrháře. Módní tisk, přehlídky a proměnlivý mýtus ženské krásy (N. Wolfová). Na cestě ke konzumu: glamour look (M. Monroe). Poválečný blahobyt a kult mládí (zaměření průmyslu na mládež). Probuzení ze snu o ideální společnosti: první kritiky masové společnosti a konzumního způsobu života.2. Móda jako komunikace a prostředek socializace individua. Je to právě vizuální vjem, který utváří náš prvotní názor na ostatní lidi. Pomocí příslušného oděvu poskytujeme svému okolí kódy, vizuální sdělení. Oděv určuje naši úlohu ve společnosti, je odznakem komunity a na jeho základě se individuum začleňuje (nebo vyčleňuje) do (ze) společnosti. (G. Lipovetsky, R. Barthes, M. Barnard, G. Debord)3. Od masové společnosti k uzavřeným komunitám: Konzum versus subkultury a antimóda. 20. století je charakteristické nejrychlejším sledem mód v historii. Rychlé obměny mají za následek stále rychlejší zastarávání, a tím i vyšší produkci. Vzniká módní diktát a reklamní ?masáž?. Na obranu proti konzumnímu způsobu života vznikají komunity, které odmítají rychlé střídání mód a vedle masového oficiálního stylu zavádějí individuální výraz. Skupiny bojující proti mainstreamu ? culture jamming, Adbusters. (N. Kleinová, D.Hebdige, T. Polhemus, aj.)4. Hrdinové moderní doby. Móda a rokenrol. Příklady jednotlivých subkultur (teddy boys, hippies, glam rock, punk, goths, psychobilly, aj.). Hrdinové na lopatkách: když se z undergroundu stane oficiální móda (např. V. Westwoodová, P. Hoggová, R. Kawakubo, B. Johnson, A. McQueen, I. Mizrahi, J. Colonna, J.P. Gaultier, aj.)

Získané způsobilosti

Cyklus přednášek si klade za cíl představit oděvní módu v širším kontextu, než jakými jsou podoby jednotlivých módních vln. Kromě dějin módy od počátku 17. století až po současnost se tak bude posluchač postupně seznamovat i s teoretickou základnou, která osvětluje změny dobového vkusu a rozličné chápání pojmu módy. Móda v současné vědě vystupuje jako moderní fenomén, který reflektuje dění ve společnosti, je významným komunikačním prostředkem a v neposlední řadě také zavádí interakci mezi jedincem a davem. Oděv pokládáme za doprovodnou součást lidského těla, je vnějším pokračováním našeho niterného světa. Pomocí různého typu oblečení komunikujeme s druhými lidmi a vystavujeme jím na venek svůj společenský status. Kurz bude završen ukázkami okrajového stylu (tzv. antimóda či subkultury mládeže), který vystupuje proti oficiální a masové podobě módy.

Literatura

M. Barnard. Fashion as Communication. London, 2002. Kleinová, N. Bez loga. Praha, 2005. F. Coblencová. Dandysmus. Povinnost pochybnosti. Praha, 2003. T. Polhemus. Streetstyle : From Sidewalk to Catwalk. London, 1994. J. Smolík. Subkultury mládeže. Praha, 2010.

Požadavky

Počet pokusů pro udělení zápočtu:2

Garant

Mgr. art. Mária Hromadová, ArtD.