Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba paličkované krajky 4 (KVKTT / PTPK4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PTPK4 - Tvorba paličkované krajky 4, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-14.- realizace trojrozměrné krajky většího formátu na základě předem vytvořené makety.- předvedení inspirační dokumentace k zadanému tématu.- výběr makety k realizaci.- stanovení struktury a barevnosti krajky jako dalších výtvarných prostředků celkového kompozičního řešení, výběr lněných přízí.- rozložení maket do plochy, nakreslení podvínku, úprava podušky na paličkování, navíjení paliček.- vytvoření malého vzorku pro ověření si zamýšlené struktury, barevnosti a síly příze vzhledem k velikosti krajky a výtvarné představě.- realizace krajky.- tužení, sušení, sejmutí krajky z podušky.- konečná úprava, vytvarování krajky do trojrozměrné podoby, seskupení jednotlivých elementů.- fotodokumentace zrealizovaných krajek a instalace pro hodnocení.

Získané způsobilosti

Cílem výuky je naučit studenty akceptovat materiálové vlastnosti při realizaci návrhu prostorové krajky.

Literatura

Kybalová, Ludmila. Emilie Paličková. Vyd. 1. Praha, 1962. Vondrušková A.,Prošková I. Krajkářství. Grada publishing, a.s.Praha 2004. ISBN 80-247-0670-9.Géciová-Komorovská, Veronika. Slovenská ľudová paličkovaná čipka. 1. vyd. Bratislava, 1988. ISBN 80-05-00163-0.Kybalová, Ludmila. Současná krajka. 1. vyd. Praha, 1981. Mišík, Víťazoslav. Škola paličkovania. Bratislava, 1988.

Požadavky

požadavky ke klasifikovanému zápočtu:- maketa k realizaci krajky- realizace trojrozměrné krajky většího formátu- fotodokumentace realizované krajky

Garant

prof. Marie Vaňková