Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textilní dílny 3 (KVKTT / PTTD3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PTTD3 - Textilní dílny 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 14.Historie a technologie modrotisku.Specifika v navrhování bytových textilií.Realizace bytové textilie technologií modrotisku.Zpracování tématu.Tvorba návrhu a formy.Realizace modrotisku.

Získané způsobilosti

Cílem výuky je realizace tisku bytové kusové textilie závěs, předělová stěna, polštáře, přehoz, ubrus, prostírání. Student může rozvíjet kreativní myšlení, získat cit pro materiál, čistotu provedení a získat řemeslnou zručnost na profesionální úrovni. Může získat znalosti o historii tradiční technologie ručního tisku modrotisku a jeho technologii a najít nové možnosti využití tradiční technologie v současném bytovém interiéru.

Literatura

Vydra, Josef. Ľudová modrotlač na Slovensku. Vyd. 1. Bratislava, 1954. Svoboda, Ladislav. Tiskové formy. 1. vyd. Praha, 1988. SVOBODOVÁ, V. O horáckém modrotisku. Nové Město na Moravě, 1979. VONDRUŠKOVÁ, A., VONDRUŠKA, V. Tradice lidové tvorby: lidová hmotná kultura v Čechách a na Moravě. Tradice lidové tvorby: lidová hmotná kultura v Čechách a na Moravě., 1988. JANOTKA, M., LINHART, K. Zapomenutá řemesla, vyprávění o lidech a věcech. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1984.

Požadavky

Předmět bude uzavřen udělením klasifikovaného zápočtu. - Realizace tiskařské formy podle vlastních návrhů modrotisku;- realizace vzorníku materiálových zkoušek;- realizace tisků a zhotovení produktu;- výtvarná a technická dokumentace formou prezentace.

Garant

Mgr. art. Mária Hromadová, ArtD.