Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář C - Užitá grafika (KVKTT / PZGRC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PZGRC - Seminář C - Užitá grafika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení s historickými kontexty a současnými proudy v grafické tvorbě a grafickém designu. Podstata užité a volné grafiky - představitelé, postupy,trendy.Experimentování s pravými i nepravými grafickými technikami - tisky z výšky,hloubky a plochy s ohledem na využití ve výuce v hodinách výtvarné výchovy na 1.stupni ZŠ.Hledání nových netradičních forem a postupů .Různé způsoby provedení monotypů.Výtvarné hry a experimenty s využitím různých kombinací technik,s různorodým zpracováním a pojetím tiskových desek.Pozornost bude věnovaná převážně technikám tisků z výšky- principům prohlubování tiskové desky, ale i přidáváním, vyvyšováním tiskové plochy - linoryty, papíroryt, tisky z koláží , dřevořez..Experimentování se strukturami, tvarem, hmotou přídavného materiálu - hřebíčky, drát, papír, textilie, laky apod.

Získané způsobilosti

Získání elementárních dovedností v oblasti užité a volné grafiky. Směřování od základních grafických technik přes experimentování s tzv. nepravými graf. technikami až k osobitému vyjádření a kultivaci individuálního rukopisu.

Literatura

SMITH,R. Encyklopedie výtvarných technik a materiálů. Praha: Slovart, 2000. ADLER,P. Slovník světové kresby a grafiky. Praha: Odeon, 1997. ISBN 80-207-0550-3.Krejča, Aleš. Grafické techniky. Praha, 1994. MALÝ,Z. Grafické techniky pro každého. Brno :CP Books, 2005. Roeselová, Věra. Linie, barva a tvar ve výtvarné výchově. Praha, 2004. ISBN 80-902267-5-2.MARCO,J. O grafice. Praha:Mladá Fronta, 1981. ISBN 23-028-81.FIKARI,R. Přehled grafických technik. Praha:Práce, 1955. Hlaváček, Luboš. Současná grafika. 1. vyd. Praha, 1977. ROESELOVÁ, V. Techniky ve Vv. Praha: Sarah, 1996.

Požadavky

Studenti si na zadané téma vytvoří vlastní grafický cyklus prací, ve kterém využijí různé grafické postupy a techniky (s ohledem na současné technologie a média).Počet pokusů pro udělení zápočtu: 2 pokusy.

Garant

Mgr. Magda Munzarová