Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika výtvarné výchovy 2 (KVKTT / PZVD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PZVD2 - Didaktika výtvarné výchovy 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 5. Historie vyučování výtvarné výchovy. Proměny cílů a pojetí vyučování VV, přínos významných osobností.6. Současná pojetí ve vyučování Vv; smysl a cíle Vv.7. Charakteristika vyučování Vv ,tvořivost ve vyučování Vv,RVP.8. Struktura hodin Vv. Příprava na vyučování VV.9. -10. Výtvarný námět a jeho motivace.11. Motivace a rozvíjení výtvarných představ.12. Hodnocení hodin Vv.13. Nová médiaSemináře:1. Úvod do pedagogické praxe (konzultace příprav, forma zadání, záznamy v pedagogickém deníku).2. Příprava na vyučování - struktura vyučovací hodiny.3. Vyučovací proces - výtvarný produkt (srovnávání dětských výtvarných prací z dob minulých s výtvarnými pracemi v duchu současných trendů).Výtvarné řady a projekty:4. - 5. Práce s námětem (v úzké návaznosti na náměty zadané studentům na pedagogické praxi)- výtvarné asociace, automatické řetězení, ...? různá hlediska a úhly pohledu na námět.6. Výtvarný námět a výtvarné představy; výtvarné problémy.7. - 9. Výtvarný námět a jeho výtvarné podání (výtvarné postupy). Vhodně a nevhodně zvolený postup; výtvarný diktát x subjektivní výtvarná výpověď.10.-11. výtvarný námět a jeho motivace; minivýstupy studentů.12.-13. Hodnocení hodin Vv - hodnocení průběhem výtvarného procesu,- hodnocení výsledků výtvarného procesu.

Získané způsobilosti

Přednášky: Uvést do základních problémů didaktiky Vv, seznámit s různými možnostmi jejich řešení tak, aby se studenti dokázali připravit na vyučování Vv na průběžné pedagogické praxi.Semináře: Řešit teoretické problémy nastíněné v přednáškách vzhledem k potřebám pedagogické praxe. Probudit opravdový zájem o problematiku vyučování Vv. Postupně si vytvářet svůj vlastní přístup k vyučování Vv; naučit se smysluplně plánovat svou práci.

Literatura

UŽDIL , J. Čáry, klikyháky, paňáci a auta. Praha:Portál, 2002. ISBN 80-7178-599-7.ROESELOVÁ, V. Námět ve Vv. Praha -Sarah, 2000. ISBN 80-902267-4-4.ROESELOVÁ, V. Řady a projekty ve výtvarné výchově. Praha: Sarah, 1997. ISBN 80- 902267- 2- 8.SLAVÍK , J., SLAVÍKOVÁ,V.,HAZUKOVÁ,H. Výtvarné čarování. Praha : UK, 2000. ISBN 80-7290-016-1.ZACHOVÁ, L. Integrační procesy ve výtvarné výchově. Hradec Králové : Gaudeamus, 2000. ISBN 80-7041-136-8.ROESELOVÁ, V. Linie, barva a tvar ve Vv. Praha -Sarah, 2004. ISBN 80- 902267- 5- 2.HAZUKOVÁ, H. Příprava učitele na rozhodování ve výtvarné výhově I. Praha : UK, 1994.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Počet pokusů pro udělení zápočtu:21.Aktivní práce na seminářích (studium odborné literatury, příprava na samostatnou individuální i skupinovou práci v seminářích),2.Příprava konceptu výtvarné řady na individuálně zvolené téma se 2 přípravami na hodinu včetně didaktických pomůcek 3.Analýzy vyučovacích hodin pomocí videozáznamů

Garant

Mgr. Magda Munzarová

Vyučující

Mgr. Magda Munzarová