Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika výtvarné výchovy 3 (KVKTT / PZVD3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVKTT / PZVD3 - Didaktika výtvarné výchovy 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zaměření, obsah, organizace výuky, doporučená literatura.Různé přístupy k vnímání, chápání a zpřístupňování výtv. kultury a vizuality.Osobní pojetí výtvarné výchovy, funkce výtvarné kultury a vlastní názorový soud.Význam výtvarné kultury pro současného člověka. Vztah výtv. umění a Vv.Podstata a průběh estetického vnímání- vlastní vnímání díla, estetická responze.Práce s uměleckým dílem ve škole; metody a formy, materiálové zabezpečení.Možnosti zprostředkování výtvarného díla (parafráze ... výtv. animace).Vnímání prostoru; oceňování vnitřního prostoru architektury, urbanismus.Výtvarné aspekty současné hmotné produkce, design a styling a reklama.Estetika užité tvorby; souvislosti funkce, tvaru, materiálu, dekoru a barevnosti.Problematika pokleslé tvorby a kýče. Naivní umění, art brut.Kultivace vkusového soudu na primárním stupni vzdělávání.Semináře budou realizovány diskusní formou na základě individuální domácí přípravy studentů k zadaným problémům a v terénu.Vnímání, prožívání a porozumění dílu, jeho sdělnost a možnosti komunikace skrz výtvarnou formu. (Art as therapy)Využití výtv. díla ve Vv, ilustrace dětské knihy, animovaný film.Tradiční představy o umění a jeho funkci (originál - reprodukce; věrnost zobrazení, humor, nadsázka a znevážení)Tvar, materiál, vztahy objemů, pohyb, světlo. Vnímání estetických forem.Rozbor a interpretace výtvarného díla, objektivní a subjektivní, klíč ke vnímání výtvarné skutečnosti.Příprava výtvarné animace; realizace některé z praktických možností poznávání díla.Vnímání prostoru, oceňování vnitřního prostoru architektury.Vlastní řešení výtvarné animace.Umění, neumění, kýč a postmoderní pluralita. (památníky, kroniky, školní nástěnky)Design a oceňování běžných předmětů vzhledem k jejich užitným a estetickým hodnotám.Řemesla našich předků.Exkurze.Obhájení zadaných seminárních úkolů.

Získané způsobilosti

Přednášky a semináře jsou zaměřeny na porozumění, schopnost aktivního vnímání a následného zprostředkování vizuální kultury v jejím širokém spektru. Oceňování a hodnocení soudobé volné a užité tvorby i komerční produkce. Zvyšování a kultivace vizuální gramotnosti a schopnosti samostatného úsudku v problematice.

Literatura

HAZUKOVÁ, H., ŠAMŠULA, P. Didaktika výtvarné výchovy 1. Praha: Univerzita Karlova ? Karolinum, 2005. ISBN 80- 7290- 237- 7.Horáček, Radek. Galerijní animace a zprostředkování umění. Praha, 1998. ISBN 80-7204-084-7.Šamšula, Pavel. Obrazárna v hlavě. 1. vyd. Praha, 1996. ISBN 80-208-0380-7.Slavík, Jan. Od výrazu k dialogu ve výchově. Praha, 1997. ISBN 80-7184-437-3.Šamšula, Pavel. Průvodce výtvarným uměním. Praha, 1994. ISBN 80-208-0008-5.Kulka, Tomáš. Umění a kýč. 1. vyd. Praha, 1994. ISBN 80-85639-17-3.Slavík, Jan. Umění zážitku, zážitek umění. Vyd. 1. Praha, 2004. ISBN 80-7290-130-3.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Počet pokusů pro udělení zápočtu:2- aktivní práce při seminářích, příprava na práci v seminářích, studium odborné literatury- seminární práce bude zaměřena na práci s uměleckým dílem v rozsahu 4 - 6 stran.Počet pokusů pro udělení zápočtu: 2 pokusy

Garant

Mgr. Kateřina Štěpánková

Vyučující

Mgr. Kateřina Štěpánková