Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Předškolní pedagogika (ÚPPE / KMPRE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚPPE / KMPRE - Předškolní pedagogika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Téma 1: Předškolní pedagogika ? společenská vědaTéma 2: Pojetí, smysl a základní orientace předškolní výchovy a vzděláváníTéma 3: Vývoj výchovy a pedagogikyTéma 4: Osobnosti předškolní výchovy. J. A. Komenský: Informatorium školy mateř-skéTéma 5: Dítě a pojetí dětství v historickém kontextu. Současné pojetíTéma 6: Vývoj veřejných předškolních institucí a kurikulárních dokumentůTéma 7: Současné pojetí kurikula. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdě-láváníTéma 8: Osobnostně orientovaná předškolní výchova a její základní znakyTéma 9: Model potřeb dítěte předškolního věku podle Matějčka a LangmeieraTéma 10: Rodina, funkce rodiny, výchovné styly, proměny rodiny. Zdravý životní styl.Téma 11: Hra, charakteristické znaky a funkce hry, vytváření podmínek pro hru. Hračka.Téma 12: Učení v předškolním vzdělávání. Pedagogické zásady a principy.Téma 13: Osobnost pedagoga mateřské školy, klíčové kompetence, komunikační schopnosti.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni orientovat se v základních pojmech a kate-goriích předškolní pedagogiky. Na základě vhledu do dějinného vývoje dokáží porovnat názory na výchovu a vyvodit východiska pro současné vzdělávání. Budou schopni orientovat se v problematice cílů, obsahu, podmínek a prostředků předškolní výchovy a vzdělávání. Pronik-nou do podstaty hry a učení v předškolním vzdělávání.

Požadavky

Předmět bude ukončen seminární prací a zkouškou. Seminární práce ? lze vybrat z těchto témat: 1. Osobnost předškolní výchovy a její přínos2. Možnosti využití hry jako diagnostického nástroje v předškolním vzdělávání3. Rodina ? partner mateřské školySeminární práce na výše vybrané téma bude v rozsahu 4 ? 5 stran (od 7 000 znaků bez mezer). Počet možných oprav: 2xZkouška: z výše uvedených témat.

Garant

PhDr. Yveta Pecháčková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Yveta Pecháčková, Ph.D.