Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj počáteční gramotnosti (ÚPPE / KMRPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚPPE / KMRPK - Rozvoj počáteční gramotnosti, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam čtenářské dovednosti a dovednosti psát v dnešní společnosti a v naší kultuře, vliv rozvoje těchto dovedností na školní úspěšnost, popř. neúspěšnost ve škole. Dítě na počátku školní docházky. Školní zralost, zápis dítěte do školy. Videozáznam ze zápisu do 1. třídy.Příprava dítěte na školu. Přechod z MŠ do ZŠ. Příprava na výuku psaní a rozvoj grafomotoriky v předškolním věku.Vývoj písma, dějiny písma. Historický vývoj metod výuky čtení a psaní.Rozcvičovací cviky, základní pomůcky a materiály pro 1. ročník ve výuce psaní. Hygienické návyky ve výuce psaní, druhy úchopů.Kvalitativní a kvantitativní znaky písma, písmo na tabuli. Didaktické hry ve výuce čtení a literární výchovy. Hygienické návyky ve výuce čtení. Kvalitativní a kvantitativní znaky čtení.Systém elementárního psaní v 1. ročníku, rozvoj motoriky. Praktická práce s písankou pro 1. ročník.Faktory ovlivňující rozvoj čtenářských dovedností. Rozvíjení slovní zásoby.Příprava žáka na výuku čtení a psaní. Cvičení dechu, hlasu, artikulace. Jazyková kultura, rozvoj řečiČtení a literární výchova v 1. ročníku. Pomůcky při výuce čtení. Třídní knihovnička. Dramatická výchova ve výuce čtení. Osobnost učitele při výuce čtení a psaní.Nedostaky a poruchy ve výuce psaní, příčiny a odstraňování poruch. Specifika práce s levorukými žáky.

Získané způsobilosti

Úkolem je psychologická charakteristika čtenáře a písaře začátečníka. Seznámení s diagnostikou předškoláka v této oblasti.

Požadavky

Požadavky k zápočtu - aktivní účast na seminářích, napsat soubor přípravných grafomotorických cviků, jednu písanku pro 1. třídu ZŠ. Originální didaktická pomůcka na rozvoj percepcí nebo hra nebo pracovní materiál s metodickými postupy či návodem k použití pro děti v MŠ s vlastním motivačním příběhem (k odevzdání). Písemná kontrola znalostí. Plnit úkoly v pedagogickém sešitě. K udělení zápočtu jsou tři možnosti.

Garant

Mgr. Iva Košek Bartošová, Ph.D.