Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy surdopedie a tyflopedie (ÚPPE / KMZAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚPPE / KMZAK - Základy surdopedie a tyflopedie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Surdopedie jako vědní obor, anatomie sluchového orgánu, vady sluchu.Komunikace jedinců se sluchovým postižením, vliv sluchového postižení na vývoj osobnosti.Výchova a vzdělávání dětí s vadami sluchu.Dítě s vadou sluchu v MŠ a na 1. stupni ZŠ.Korekce vad a technické pomůcky.Kochleární implantát.Oftalmopedie jako vědní obor, nejčastější oční vady u dětí a dospělích.Výchova a vzdělávání dětí s vadami zraku, dítě s vadou zraku v MŠ a na 1. stupni ZŠ.Speciální pomůcky pro děti se zrakovým postižení.Pleoptika, ortoptika.Tyfloservis.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o charakteristice, péči, přístupech společnosti, výchově a vzdělávání lidí s očním a sluchovým postižením.Seznamují se i s metodami práce, s přístroji a pomůckami pro postižené.

Literatura

Ludíková Libuše. Edukace hluchoslepého dítěte raného věku. Olomouc, 2001. ISBN 80-244-0250-5.FRPSP. Kochleární implantáty : rady a zkušenosti. Praha, 2009. ISBN 978-80-86792-23-1.Lea Květoňová-Švecová. Oftalmopedie. Brno, 2000. ISBN 80-85931-84-2.Škutová Daniela. Sexuální výchova v tyflopedii předškolního a mladšího školního věku. Olomouc, 2006. ISBN 80-244-1551-8.Růžičková, Kamila, Vítová, Jitka. Vybrané kapitoly z tyflopedie a surdopedie nejen pro speciální pedagogy. Hradec Králové, 2014. ISBN 978-80-7435-424-3.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu:- odevzdání seminární práce v rozsahu 3-5 stran A4 (bez titulní strany) na dané s důrazem na aplikaci do praxe a vlastní názor, vypracování práce je založeno minimálně na třech zdrojích, přičemž alespoň jeden je tištěná odborná publikace.- studenti svoji práci prezentují v rámci výuky před skupinou, která jim poskytuje zpětnou vazbu.- práce bude zformátována podle platné normy UHK, jinak nebude hodnocena,- práci student vloží do daného kurzu v moodlu do 30. 6. daného semestru,- student má tři pokusy na odevzdání práce,- písemný zápočtový test (úspěšnost 80%) (okruhy viz. osnova předmětu a kontrolní otázky u jednotlivých témat)- student má tři pokusy na absolvování testu.

Garant

Mgr. Jitka Vítová, Ph.D.