Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika prvopoč. čtení a psaní 1 (ÚPPE / KZDC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚPPE / KZDC1 - Didaktika prvopoč. čtení a psaní 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Písmo - význam, vznik, vývoj, druhy písma.2.- 3. Gramotnost. Funkční gramotnost. Čtenářská gramotnost. Seznámení s výsledky výzkumu PIRLS.4. Psychologické základy čtení a psaní. Školní zralost pro výuku čtení a psaní. Znaky psaní.Tvarové prvky písma.5. Nácvik psaní normovaným písmem na tabuli v tiskací i psací podobě. Seznámení s písmen Comenia script universal.6. Charakteristika současné analyticko-syntetické metody nácviku čtení a psaní. Počáteční čtení a psaní z hlediska etap nácviku. Znaky čtení, druhy čtení.Faktory podmiňující čtení a psaní.7. Předslabikářové období ve čtení A_S metodou. Rozvoj percepcí, pravolevé a prostorové orientace.8. Metodické postupy ve slabikářovém období nácviku čtení. Struktura vyučovací hodiny vyvození písmene a hlásky ve všech podobách písma.9. Poslabikářové období ve čtení, způsoby procvičování a upevňování nácviku čtení. Současné i historické učebnice. Práce ve skupinách.Ukázka práce na interaktivní tabuli při osvojování čtení.10.Předslabikářové období ve psaní. Rozvoj hrubé a jemné motoriky. Hygienické návyky při psaní.11. Rozvoj grafomotoriky. Vývoj psaní a kresby. Metodická řada nácviku jednotlivých prvků písma.12. Příprava učitele na vyučování psaní, vyvození psaní jednotlivých písmen, práce v písankách a jejich hodnocení.13. Nápravné metody. Nácvik psaní ve 2. a 3. ročníku. Ukázka písanek různých nakladatelství. Druhy psacích cvičení.

Získané způsobilosti

Úkolem je poskytnutí teoretického základu nácviku čtení a psaní a zvládnutí praktických dovedností studenta psát normalizovanými tvary tiskacího i psacího písma na tabuli. Seznámit se s písmem Comenia script universal, ale i s vývojem písma. Dále osvojit si nácvik psaní a čtení analyticko-syntetickou metodou a poznat hlouběji všechna období nácviku. Získat základní informace a dovednosti v písmu Comenia Script a osvojit si práci s interaktivním slabikářem a živou abecedou.

Požadavky

Požadavky k zápočtu - aktivní účast na seminářích a plnění seminárních úkolů, napsat soubor písanek dle vlastního výběru a nakladatelství pro 1.třídu,vyrobit originální pomůcku na rozvoj percepcí nebo hra nebo pracovní materiál s metodickými postupy či návodem k použití pro děti v 1. třídě (v MŠ) s vlastním motivačním příběhem (k odevzdání). Zpracovat přípravu na hodinu čtení (vyvození písmene) nebo hodinu čtení/psaní pro 1. třídu ZŠ. Písemný závěrečný test. K udělení zápočtu jsou možné tři pokusy.

Garant

Mgr. Iva Košek Bartošová, Ph.D.