Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj počáteční gramotnosti (ÚPPE / PMRPG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚPPE / PMRPG - Rozvoj počáteční gramotnosti, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. ? 2. Význam čtenářské dovednosti a dovednosti psát v dnešní společnosti. Gramotnost. Funkční gramotnost. Čtenářská gramotnost. Seznámení s výsledky výzkumu PIRLS. Dítě na počátku školní docházky. Školní zralost, zápis dítěte do školy. RVZ PV.3. Vývoj písma. Kvalitativní a kvantitativní znaky písma. Tvarové prvky písma.4. Nácvik psaní normovaným písmem na tabuli v tiskací i psací podobě. Seznámení s písmen Comenia script universal.5. Charakteristika současné analyticko-syntetické metody nácviku čtení a psaní. Počáteční čtení a psaní z hlediska etap nácviku. Faktory podmiňující čtení a psaní.6. Předslabikářové období ve psaní A_S metodou. Rozvoj hrubé a jemné motoriky.7. Grafomotorika a její vývoj. Metodická řada nácviku jednotlivých prvků písma.8. Základní pomůcky a materiály pro 1. ročník ve výuce psaní. Hygienické návyky při psaní, druhy úchopů. Základní úchop leváků. Nápravné metody ve psaní.9.- 10. Předslabikářové období ve čtení A-S metodou. Rozvoj zrakové a sluchové percepce, P-L orientace a prostorové orientace.11. Předslabikářové období ve čtení A-S metodou - cvičení dechu, hlasu, artikulace. Jazyková kultura, rozvoj řeči. Rozvíjení slovní zásoby. Znaky čtení, druhy čtení.12. Struktura vyučovací hodiny vyvození písmene a hlásky ve všech podobách písma.13. Didaktické hry ve výuce čtení a literární výchovy. Čtení s porozuměním. Pomůcky a učebnice pro výuku čtení.

Získané způsobilosti

Cílem je dát teoretický základ charakteristiky čtenáře a písaře začátečníka. Seznámit se vývojem písma a s diagnostikou předškoláka v této oblasti. Naučit rozvíjet percepce, hrubou a jemnou motoriku a grafomotoriku. Současně se studenti seznamují teoreticky i prakticky s problematikou výuky psaní a čtení v 1. třídě ZŠ. Navázet na zkušenosti z pedagogických praxí.

Požadavky

Požadavky k zápočtu - aktivní účast na seminářích, napsat soubor přípravných grafomotorických cviků a písanky pro žáky 1.třídy . Originální didaktická pomůcka na rozvoj percepcí nebo hra nebo pracovní materiál s metodickými postupy či návodem k použití pro děti v MŠ s vlastním motivačním příběhem (k odevzdání). Písemná kontrola znalostí. Plnit úkoly v pedagogickém sešitě. K udělení zápočtu jsou tři možnosti.

Garant

Mgr. Iva Košek Bartošová, Ph.D.