Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová psychologie (ÚPPE / PMVYS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚPPE / PMVYS - Vývojová psychologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět vývojové psychologie. Pojetí vývoje, druhy vývojových změn. Vývojová psychologie v historickém kontextu.2. Metody vývojové psychologie.3. Činitelé a mechanismy psychického vývoje. Proces socializace a individualizace.4. Zákonitosti psychického vývoje5. Problematika periodizací psychického vývoje a jejich kritérií. S. Freud.6. Problematika periodizací psychického vývoje a jejich kritérií. J. Piaget.7. Problematika periodizací psychického vývoje a jejich kritérií. E. Erikson.8. Psychické zvláštnosti období prenatálního a novorozeneckého.9. Psychický vývoj v období kojeneckém a batolecím.10. Psychický vývoj v předškolním období. Problematika školní zralosti a připravenosti.11. Charakteristika vývoje v raném a středním školním věku.12. Období dospívání ?pubescence a adolescence.13. Vývojové změny v dospělosti a ve stáří.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámení studentů s jednotlivými vývojovými etapami lidského života a se specifiky změn v chování a prožívání, ke kterým v jednotlivých obdobích dochází. Znalost charakteristických projevů vývoje lidské psychiky v daných obdobích by studentům učitelství měla umožnit lépe porozumět psychice dětí.

Literatura

Macek, Petr. Adolescence. Vyd. 2., upr. Praha, 2003. ISBN 80-7178-747-7.Švancara, Josef. Diagnostika psychického vývoje. 3., upr. a přeprac. vyd. Praha, 1980. Vágnerová, Marie. Vývojová psychologie. 1. vyd. Praha, 2005. ISBN 80-246-0956-8 .

Požadavky

- plnění úkolů zadávaných na seminářích - písemné zpracování vývojově psychologické charakteristiky vybraného dítěte s využitím metod poznávání osobnosti ( doloženo v přílohách práce včetně pracovních listů a výtvorů dítěte, které dokumentují spolupráci s dítětem)- reflexe odborné knihy - zpracování zadaného tématu formou mikrovýstupuPísemné práce budou zpracovány dle standardů pro psaní seminárních prací, každá o rozsahu min.tři normostrany.Požadavek na zkoušku: podmínkou jsou zápočty a zkoušky z obecné psychologie a z psychologie osobnosti a zápočet z psychologie vývojové. Písemná forma zkoušky.

Garant

PhDr. Jana Marie Havigerová, Ph.D.