Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohyb a zdraví (ÚPPE / PNPAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚPPE / PNPAZ - Pohyb a zdraví, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní terminologie.2. Pohybový režim, pohybová aktivnost, pohybová aktivita.3. Role pohybové aktivity v ontogenezi.4. Sport, tělesná výchova, pohybová rekreace dětí předškolního věku.5. Zdravotní přínos a rizika pohybové aktivity. Úrazová zábrana.6. Hypokineze, inaktivita, zdravotní důsledky. Pohybová aktivnost české populace.7. Determinanty vhodné outdoorové a indoorové pohybové aktivity.8. Fyzická zdatnost, základní ukazatele fyzické zdatnosti. Motorické testy.9. Pohybové schopnosti, zásady, možnosti jejich rozvoje se zaměřením na předškolní věk.10.Pohybové dovednosti, možnosti jejich rozvoje se zaměřením na předškolní věk.11.Charakteristika aerobních, kondičních a relaxačních pohybových aktivit se zaměřením na předškolní věk.12. Struktura cvičební lekce, tréninku se zaměřením na předškolní věk.13. Pohybové programy a aktivity se zaměřením na předškolní věk.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je získat teoretické vědomosti z oblasti zdravotního přínosu pohybové aktivnosti a o charakteristice vhodných pohybových aktivit pro období dětí předškolního věku. Převést tyto vědomosti do praktické podoby ve formě sestavování vhodných outdoorových i indoorových pohybových činností v rámci mateřské školy i mimoškolní volnočasové aktivnosti.

Literatura

Tatrová, Helena. Pohybové hry v mateřské škole. Vyd. 4. Praha, 1969. Volfová, Hana. Předškoláci v pohybu 2. 1. vyd. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2748-6.Fialová, Dana. Zdravotní aspekty pohybové aktivity žen. Brno, 2013.

Požadavky

Zápočet: 1. Účast na výuce 80%.2. Vypracování osobních testů pohybové aktivnosti a jejich vyhodnocení.2. Seminární práce - tvorba pohybového programu outdoorové a indoorové aktivity pro vybranou věkovou kategorii dětí předškolního věku a v daném časovém období.Zkouška:1. Písemná - teoretický test.2. Ústní - obhajoba seminární práce.

Garant

PaedDr. Dana Fialová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Dana Fialová, Ph.D.