Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Agroekologie (KBI / PAGEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PAGEK - Agroekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, význam zemědělství, trvale udržitelný život2. - 3. Agrometeorologie4. - 5. Pedologie, meliorace, zpracování půdy6. - 7. Agrotechnika, Osevní postupy8. Agrochemie a výživa rostlin9. -10. Ochrana rostlin11.-12. Šlechtění rostlin a semenářství13. Agroekologie - zemědělství a životní prostředíProgram cvičení bloky:1. Úvod a Meteorologie - měření meteorologických prvků2.-3. Pedologické cvičení - fyzikální vlastnosti půdy, organická fáze půdy, život v půdě4. Osivo a sadba - hodnocení, kritéria, zkouška klíčivosti. Kvalita zemědělských produktů - technologické rozbory5. Poznávání chorob a škůdců polních plodin, chemická ochrana rostlin, metodická příručka.

Získané způsobilosti

Struktura a postavení zemědělství v ČR a EU. Spotřeba potravin. Agroekosystémy, rajonizace zemědělské výroby. Systémy hospodaření v zemědělské krajině, environmentální důsledky zemědělství na krajinu. Ekologické a trvale udržitelné zemědělství. Hospodaření v chráněných územích. Legislativní normy. Půdní podmínky, agrotechnické zásahy na zemědělských půdách, meliorace, osevní postupy. Základy výživy, ochrany a šlechtění zemědělských plodin.

Literatura

Tůma J. Agrobiologie. Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-7041-034-9.nullUrban J. Ekologické zemědělství 1. Praha, 2003. ISBN 9788072122745.Nátr L. Fotosyntetická produkce a výživa lidstva. Praha, 2002. ISBN 80-85866-92-7.

Požadavky

Požadavky na zápočet:- předložení formálně bezchybných protokolůPožadavky na zkoušku:část písemná - splnění písemného testu (tj. více než 70% správných odpovědí) část ústní - student si vylosuje a odpovídá na tři otázky z různých oblastí agrobiologie

Garant

doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.