Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie a morfologie živočichů (KBI / PANMZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PANMZ - Anatomie a morfologie živočichů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Embryonální základ orgánových soustav (stavba a typy vajíček, druhy rýhování, formování zárodečných listů, tělní dutiny, vznik orgánových soustav)2. Oporné struktury bezobratlých, schránky, vnější kostra členovců, končetiny a jejich deriváty, ambulakrální soustava ostnokožců3. Kosterní soustava obratlovců (typy osifikací, stavba a druhy kostí, žaberní oblouky : stavba a jejich deriváty, anatomie lebky, stavba axiálního skeletu, typy obratlů); kostra končetin (vývoj párových končetin, anatomie končetin a jejich pletenců, vznik žeber)4. Pokryv těla a svalová soustava (pokožka bezobratlých, struktura kůže a její deriváty, druhy svaloviny : branchiální, epaxiální a hypaxiální svalstvo)5. Trávicí soustava (typy trávící soustavy bezobratlých, trávící žlázy, anatomie zubů a typy dentice, anatomie a adaptace trávicího traktu na typ potravy)6. Dýchací soustava (vzdušnice, plicní vaky, žábra, plíce, stavba, adaptace, různé hlasové orgány)7. Oběhový a lymfatický systém, žlázy s vnitřní sekrecí (krevní buňky, ontogenetický a evoluční vývoj krevního řečiště, stavba žláz s vnitřní sekrecí)8. Vylučovací a pohlavní soustava (protonefiridie, metanefridie, ontogenetický vývoj a stavba močopohlavní soustavy, vznik a anatomie ledvin)9. Nervová soustava (NS bezobratlých, CNS : ontogenetický a evoluční vývoj, anatomie, periferní nervstvo)10. Smyslové orgány (senzily, stavba postranní smyslové čáry, hmatových, chuťových a olfaktorických receptorů, anatomie ucha, sluchové kůstky, rovnovážný orgán, stavba oka).11. Larvy živočichů podle skupin a vývoje.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je připravit studenty na zoologické systematické disciplíny. Obsahem přednášky jsou základy anatomie a morfologie bezobratlých živočichů i obratlovců, včetně evoluce jednotlivých orgánů a orgánových soustav. Studenti budou seznámeni s podrobnou morfologií orgánů jednotlivých skupin bezobratlých a obratlovců, a získají znalosti zoologického pojmosloví.

Požadavky

Zkouška - písemná a ústní.

Garant

RNDr. Michal Andreas, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Michal Andreas, Ph.D.