Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biogeografie (KBI / PBGEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PBGEO - Biogeografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod2. Členění zemského povrchu3. Areál - základní charakteristiky4. Vývoj areálů a speciační procesy5. Ostrovní biogeografie - teorie6. Ostrovní biogeografie - využití v ochraně přírody7. Teorie deskové tektoniky8. Klima minulosti a současnosti, Milankovićovy cykly9. Vývoj života na Zemi z hlediska biogeografie10. Pleistocénní změny přírody střední Evropy11. Vývoj přírody střední Evropy v holocénu12. Regionální fytogeografie13. Regionální zoogeografie14. Biogeografie ČR15. Závěr

Získané způsobilosti

V přednáškách je popsáno základní členění biosféry, především pak na pevninách, dále je pozornost věnována klíčovému pojmu - areálu a jeho hlavním charakteristikám, historické biogeografii, která je nezbytná pro porozumění dnešnímu rozšíření organismů i vzniku současných společenstev a také specifické problematice biogeografie ostrovní, jež má mj. úzký vztah k některým teoretickým aspektům ochrany přírody. Zvláštní pozornost je věnována střední Evropě, především pak změnám, které tuto oblast postihly v období čtvrtohor (kvartéru).

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: znalost předepsané látky

Garant

Mgr. Josef Hotový

Vyučující

Mgr. Kateřina Hotová Svádová, Ph.D.Mgr. Josef Hotový