Předmět Biotechnologie (KBI / PBICH)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PBICH - Biotechnologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Základní okruhy studia jsou:-Co jsou biotechnologie?-Interdisciplinární povaha biotechnologii-Historický přehled vývoje biotechnologií-Základní charakteristika biotechnologických procesů-Mikrobní biotechnologie-Technologie založené na kultivaci rostlinných buněčných kultur-Technologie založené na kultivaci živočišných buněčných kultur-Transgenní a geneticky modifikované rostliny-Transgenní a geneticky modifikovaní živočichové-Tradiční bioprocesy (pivovarství, vinařství, drožďárenství, sýrařské technologie, výroba organických kyselin)-Využití biotechnologii v biochemii (výroba enzymů, speciální chemikálie)-Využití biotechnologii ve farmacii - terapeutika, antibiotika a vakcíny-Využití biotechnologii v lékařství ? transplantace, genová terapie,-Využití biotechnologii v zemědělství, lesnictví, zahradnictví ? nové variety plodin nebo zvířat, biopesticidy-Využití biotechnologii v potravinářství (pečivo, sýry a další mléčné, alkoholické nápoje nápoje, zpracování masných výrobků)-Využití biotechnologii v ochraně životní prostředí ? úprava a čištění vody, produkce energie z obnovitelných zdrojů, zpracování odpadů, dekontaminace).
Získané způsobilosti
Cílem předmětu je seznámit studenty s možnostmi využití poznatků molekulární biologie v praxi. Přemět je zaměřen na praktické využití poznatků z buněčné biologie, molekulární biologie a genetiky v oblasti průmyslových aplikací. Zahrnuje aplikace do zemědělské výroby, potravinářství, farmaceutické výroby, zpracování odpadu a ochraně životního prostředí.
Literatura
Drobník J. Biotechnologie a společnost. Praha, 2008. ISBN 978-80-246-1484-7.Renneberg R. Biotechnology for Beginners. Amsterdam, 2007. ISBN 978-0123735812.Kusters R. Průvodce biotechnologiemi. Praha, 2006. ISBN 8020013504.
Požadavky
Zkouška formou rozpravy
Garant
doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.
Vyučující
Ing. Vladimír Dvořák, Ph.D.RNDr. Alena Fučíková, Ph.D.doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.Lenka Tůmová, CSc.