Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie imaturních stadií živočichů (KBI / PBIIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PBIIM - Biologie imaturních stadií živočichů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Vývin přímý a nepřímý. Vymezení pojmu "larva". Larvy primární asekundární. Základní typy životních cyklů živočichů. Neotenie, adultace,metamorfoza evolutivní a nekrobiotická.2. Larvy hub (Porifera) a žahavců. Planula. Speciální typy larev žahavců(aktinula, conaria atd.).3. Základní typy primárních larev Bilaterálií: rozdělení a přehled. Larvyploštěnců a pásnic: Mullerova larva, Goetteho larva, pilidium atd.4. Trochoforové larva kroužkovců, měkkýšů a příbuzných živočišných skupin.5. Trochoforové larvy - pokračování.6. Larvální stadia (primární, sekundární) korýšů (nauplius, metanauplius,zoea a její typy).7. Larvální stadia (sekundární) klepítkatcdů a hmyzu.8. Larvální stadia hmyzu, typy ontogeneze hmyzu, typy kukel hmyzu.9. Larvální stadia hmyzu, typy ontogeneze hmyzu, typy kukel hmyzu - pokračování.10.Speciální typy larev Protostomií: glochidium, onkosféra, miracicium atd.11. Primární a sekundární larvy Deuterostomií: dipleurula a její typy atd.12.,13.,14. Praktická cvičení (pokud to umožní provozní možnosti):studium a nácvik praktického poznávání nejznámějších a nejběžnějších typůimmaturních stadií, především sekundárních larev a kukel hmyzu.15.Časová rezerva.

Získané způsobilosti

Kurz navazuje na základní přednášku a cvičení ze systematické zoologie (především na základní povinný předmět "Systém a fylogeneze bezestrunných"), poskytuje časovou možnost upevnit znalosti získané v základním kurzu, rozšiřuje a doplňuje znalosti nedospělých (immaturních) stadií mnohobuněčných živočichů (larvy primární, sekundární, kukly hmyzu atd.).

Požadavky

Zkouška je ústní a sestává ze zodpovězení dvou otázek, které se losují.První otázka se týká okruhu primárních larev, druhá sekundárních (především hmyzu).Je vyžadována znalost charakteristiky imaturních stádií za použití obrazové dokumentace.